Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brita Engelin

Vår älskade farmor och mormor, Brita Engelin, har nyligen gått bort.

Vid 86 års ålder var hon pigg och fortfarande intresserad av vad som hände oss fyra barnbarn, hennes åtta älskade barnbarnsbarn och så klart även hennes tre barn Jonny, Sigbritt och Tommy.

Vi minns alla Brita på olika sätt. Ingen kunde baka så goda skorpor som hon! Hon löste gärna korsordet i LT och i olika veckotidningar. Vid besök kunde nygräddade våfflor med grädde och hemkokad sylt förgylla dagen. Naturligtvis var hon även bäst på att grädda våfflor! På vårvintern var det pimpling på Åkersjöns is som gällde. Vi ser framför oss hur hon låg i skoterpulkan och njöt av solen och stojande barnbarn och sedan barnbarnsbarn. Som 84-åring skrev och höll hon sitt första tal, och sådan var hon, en överraskningarnas kvinna lite nu och då. Alla vi barnbarn minns lov och helger i Vallrun, men också semestrar runt om i Sverige.

Varje jul under de senaste tio åren bjöd hon hela familjen på julbord så att vi skulle träffas allihop, åtminstone en gång per år. Familjen var viktig för henne och hon hade koll på oss var än vi var.

Brita föddes 1924 i Lindsgår’n i Enarsvedjan där hon växte upp. I början av 1940-talet mötte hon vår farfar och morfar Sigurd Engelin på en dans. De gifte sig 1945 och bosatte sig i Vallrun där deras barn växte upp. Brita var mycket i buan och tog hand om kor och getter. Det började hon med i tidig ungdom och höll på till 1970-talet då de slutade upp helt med att ha djur. Hon började jobba på LM Ericsson i Östersund och veckopendlade till Vallrun. Metall avd 52 var viktigt för henne och där mötte hon nya vänner. Nästan samtidigt som hon blev pensionär gick vår morfar och farfar bort och hon blev hon änka.

Som pensionär läste hon dagskurser på Birka folkhögskola och hon gick flera cirklar. På senare tid bosatte hon sig i Östersund och besökte Vallrun där växthuset skänkte mycket glädje. Att resa tyckte hon mycket om och nu i höst hade hon bokat en resa till varmare länder.

Från vår mormor och farmor har vi fått med oss vetgirigheten, nyfikenheten och en stor portion sunt bondförnuft. Att vara praktisk och hushålla med det man har var andra viktiga lärdomar hon förde över till oss.

Vi saknar vår älskade mormor och farmor!

Anette, Mona,

Kent och Jenny – barnbarnen