Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i vårdsystemet för tonåring anmäls

Ung länsbo i myndighetskarusell. Nu slår områdeschefen vid socialtjänsten larm.

Östersunds kommun har vänt sig till Socialstyrelsens enhet för social tillsyn för att få granskat om det vårdsystem som en tonårig pojke levt i innehåller brister. En områdeschef inom socialförvaltningen tycker i alla fall att det finns uppseendeväckande inslag i hur den LVU-omhändertagna ungdomen behandlats. Redan i april var områdeschefen i kontakt med Socialstyrelsen för att rådgöra om handläggningen av ärendet och nu vill han få granskat hur regel- och uppdragstolkningen fungerat i det aktuella fallet.

Bland annat har områdeschefen fått höra att pojken försökt begå självmord i poliscellen när han var anhållen misstänkt för misshandel och narkotikabrott.

Tonåringen har varit omhändertagen enligt lagen om vård av unga på grund av sitt missbruk sedan sedan 2007. Han har fått vård vid familjehem och HVB-hem, både i låst- och öppenvård. Under placeringarna i låst boende har pojken uppnått drogfrihet, men han har däremellan återfallit i missbruk.

Efter att ynglingen anhållits för narkotikabrott och misshandel gjorde socialtjänsten bedömningen placera honom på ungdomshem. Där bedömdes han må psykiskt dåligt och ansågs ha behov av psykiatrisk vård, men läkarna på den psykiatriska kliniken gjorde en annan bedömningen och lade inte in honom. En vecka senare kontaktade ungdomshemmet återigen den psykiatriska avdelningen, men inte heller den här gången ansågs pojken behöva läaggas in. Han får då med sig olika mediciner och ungdomshemmet anser att han inte är i sådant tillstånd att han kan bo där utan vill skriva ut honom till socialtjänsten i Östersund. Socialtjänsten i Östersund tar då kontakt med psykiatrin i Östersund som går med på att ta emot ynglingen. Efter att ha tillbringat natten på psykiatrin skrivs han ut och överlämnas till sin farmor.

Brevet till Socialstyrelsen andas uppgivenhet då områdeschefen skriver att: Vår uppfattning är att socialtjänsten har uttömt sina resurser och att psykiatrins agerande inte gör det möjligt att gå vidare i ärendet.

Vidare vill socialtjänsten få svar på vilka regler som gäller när någon med hjälp av lagen om vård av unga placeras på ett boende som Statens institutionsstyrelse- SIS, ansvarar för. Socialtjänsten i Östersund vill bland annat få veta om en enskild SIS-institution kan skriva ut en person istället för att se till så att den berörde kommer till ett hem som uppfyller dennes behov.