Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i styrningen av järnvägsunderhållet

Det finns risk att skattepengar för underhåll av järnvägen inte satsas där de bäst behövs, vilket drabbar resenärerna.

Annons

Bedömningen görs av Riksrevisionen efter en granskning av Trafikverket, där tidigare Banverket numera ingår.

Sex miljarder satsas årligen på drift och underhåll av järnvägarna.

Men Trafikverket saknar tillräckliga beslutsunderlag för att säkerställa ett effektivt underhåll av det statliga järnvägsnätet med pengarna, enligt granskningsrapporten.

Under vinterns tågkaos hamnade underhållsfrågan i centrum.

Riksrevisionen har funnit otillräckliga kunskaper om järnvägarnas tillstånd. Trafikverket har otillräcklig information om varför fel uppstår på järnvägarna och vad som görs för att rätta till felen.

Hur ofta och varför komponenter i järnvägsnätet byts ut finns exempelvis ingen kunskap om på verksnivå.

Vissa typer av förseningar registreras inte och därför har verket inte tillräckligt bra kunskap om hur brister i underhållet påverkar trafikanterna.

Vidare är rapporteringen till regeringen om det långsiktiga underhållet ofullständig. Det beror i sin tur på att regeringen inte har ställt tydliga krav på vad som ska redovisas.

– Både regeringen och Trafikverket behöver skärpa sin styrning. Varje felanvänd krona kan få konsekvenser för resenärer och trafikoperatörer, säger riksrevisor Claes Norgren.