Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande larmkedjor i Åre har åtgärdats

Efter en storbrand i en maskinhall i Mattmar i vintras kom stark kritik mot hur larmkedjan fungerade. Nu har larmplanerna uppdaterats och det ska nu fungera på rätt sätt.

– Vi har hållit på med uppdatering av larmkedjorna lite nu och då så nu ska det fungera, säger Anders Sigfridsson, räddningschef i Åre kommun.

När det brann på maskinhallen i Mattmar i januari sändes tre man från Trångsviken och fyra man från Nälden ut att bekämpa elden. De fick själva kalla på förstärkning från Järpen och Hallens tankbil larmades inte förrän lång senare.

Maskinhallen med värden för minst fem miljoner kronor brann ned till grunden.

Den händelsen är en av dem som ligger bakom att larmplanerna nu uppdaterats. En larmplan styr hur räddningstjänsterna larmas ut av SOS vid olika tillfällen.

– De största problemen vi haft i Mattmarområdet är att det inte fungerat med larmen till förstärkningsstyrkor, säger Anders Sigfridsson.

– Det är ett lite knepigt område med räddningsstyrkorna i Trångsviken, Hallen, Nälden och Järpen. Kommungränsen ställde också till det lite, men det ska den inte göra.

Och nu ska det alltså fungera.

– Men vi har inte haft någon stor händelse efter den i Mattmar, säger Anders Sigfridsson.