Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på studentbostäder oroar

Om en vecka börjar terminen på Mittuniversitetet. Många studenter har fortfarande ingenstans att bo.
– Det är klart att det inte är kul, det ser inte bra ut, säger Johanna Talus, vice ordförande i studentkåren.

Studentkåren på Mittuniversitetet i Östersund går ut på sin hemsida och söker personer som kan hjälpa till och erbjuda nya studenter sovplatser under de första veckorna av terminen. Nya studenter som kommer till Östersund erbjuds bostadsgaranti, trots det har många svårt att hitta någonstans att bo de första veckorna.

– Två-tre veckor in på terminen brukar det finnas lediga lägenheter. Folk byter, många kommer inte hit över huvud taget utan börjar på andra skolor. Men det är klart att det mest optimala vore att ha lägenheter och kunna erbjuda en bostadsgaranti för alla, säger Johanna Talus.

Studentkåren har som mål att Mittuniversitetet i Östersund ska kunna erbjuda bostadsgaranti för alla studenter hela året.

– Den gäller bara för dem som har kommit in på första intagningen, inte dem som har kommit in som reserv. Jag kan tycka att för dem som har kommit in som reserv är det ännu viktigare med bostadsgaranti eftersom de får veta så pass sent om de har kommit in eller inte, säger Johanna Talus.

Hon tror att en komplett bostadsgaranti för studenter skulle gynna Östersund, som satsar på att bli "Årets studentstad 2015".

Eftersom det råder bostadsbrist för studenter har många tvingats till att bo på vandrarhem de första dagarna.

– Det är inte kul att börja på en ny skola, i en ny stad där man inte känner någon och inte ha någonstans att bo. Det blir en jobbig situation, säger Johanna Talus.

Enligt Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, är bostadsgarantin för studenter en prioriterad fråga i företaget.

– Östersundshem har alltid uppfyllt bostadsgarantin för studenterna alla år vi har haft den. Vi tänker definitivt uppfylla bostadsgarantin för studenterna, även om vi har utökat den till att även omfatta kvalificerade yrkesutbildningar.

Daniel Kindberg är medveten om att de första veckorna kan vara turbulenta för studenter när det gäller att hitta boende.

– Men det har alltid löst sig. Ibland får man göra ett övergångsboende till dess att det löser sig. Vi samarbetar också med andra bostadsbolag. Men vi känner ingen oro att vi ska uppfylla det vi gjort andra år.