Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på kylplatser vid många dödsfall

Jämtlands enda krematorium kan behöva se över sina förvaringsutrymmen.

– Vi har noterat att det blir brist på kylplatser under perioder där det dör mycket människor, säger Dag Sundeman, fastighetschef.

Situationen i Jämtland är ändå betydligt mer hanterbar än den i storstadsregionerna. Där råder det krisartad platsbrist på flertalet krematorier. Den stora anledningen är den långa tidsperioden mellan begravningsceremonin och fram till att den avlidne kommer ned i jorden.

I Sverige dröjer det i snitt 65 dagar, den längsta tiden i världen. Detta enligt siffror från tidningen Fonus Nyheter.

Platsbristen har resulterat i att man bland annat i Norrköping tvingats bygga ut frysarna på krematoriet. Riktigt så allvarligt är det inte i Östersund – än så länge.

– Det är inte alls en sådan kris som det är i storstadsregionerna, där det helt enkelt dör fler människor, förklarar Dag Sundeman.

– Vi har ett ganska stort upptagningsområde då det närmaste krematoriet ligger i Sundsvall, men vi har inga förvaringsproblem just nu.

Vid perioder av många dödsfall kan situationen bli mer ansträngd.

– När det är riktiga toppar på dödsfall så kan det vara brist på kylplatser.

• Hur ser du på framtiden?

– På sikt kan vi behöva se över lokalerna och våra förvaringsutrymmen. Men just nu handlar det handlar absolut inte om dom väntetider som råder i storstadsregionerna, avslutar Dag Sundeman.