Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på kylplatser vid många dödsfall

Jämtlands enda krematorium kan behöva se över sina förvaringsutrymmen.

– Vi har noterat att det blir brist på kylplatser under perioder där det dör mycket människor, säger Dag Sundeman, fastighetschef.

Annons

Situationen i Jämtland är ändå betydligt mer hanterbar än den i storstadsregionerna. Där råder det krisartad platsbrist på flertalet krematorier. Den stora anledningen är den långa tidsperioden mellan begravningsceremonin och fram till att den avlidne kommer ned i jorden.

I Sverige dröjer det i snitt 65 dagar, den längsta tiden i världen. Detta enligt siffror från tidningen Fonus Nyheter.

Platsbristen har resulterat i att man bland annat i Norrköping tvingats bygga ut frysarna på krematoriet. Riktigt så allvarligt är det inte i Östersund – än så länge.

– Det är inte alls en sådan kris som det är i storstadsregionerna, där det helt enkelt dör fler människor, förklarar Dag Sundeman.

– Vi har ett ganska stort upptagningsområde då det närmaste krematoriet ligger i Sundsvall, men vi har inga förvaringsproblem just nu.

Vid perioder av många dödsfall kan situationen bli mer ansträngd.

– När det är riktiga toppar på dödsfall så kan det vara brist på kylplatser.

• Hur ser du på framtiden?

– På sikt kan vi behöva se över lokalerna och våra förvaringsutrymmen. Men just nu handlar det handlar absolut inte om dom väntetider som råder i storstadsregionerna, avslutar Dag Sundeman.