Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på bostäder för flyktingar

Bostadsbristen säter stopp för en utökad flyktingmottagning i Östersunds kommun. Nu har kommunen beslutat att ta emot högst 100 personer nästa år inklusive ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Migrationsverket vill att kommunen tar emot mellan 90 till 110 flyktingar. Kommunen säger att det på sin höjd är möjligt att ta emot mellan 80 och 100 personer.

I grunden handlar det om brist på bostäder i Östersunds kommun:

”En av de största utmaningarna för en fungerande flyktingmottagning är svårigheten att få tillgång till lämpliga bostäder för att kunna matcha dem med de personer och familjer som Migrationsverket önskar bosätta i kommunen”, skriver tjänstemännen på kommunen i sitt förslag till politikerna.

Visserligen, påpekar tjänstemännen, har kommunen ett bra samarbete med såväl det egna bostadsbolaget som mindre fastighetsbolag – men det räcker inte om bostäderna inte finns. Dessutom är bostadsbolagen oroliga över vad som händer när inte längre kommunen finns kvar som garant för hyran.

”Några av hyresbolagen har också uttryckt en osäkerhet inför vad som sker när kommunen inte står för den enskildes försörjning. För att nå överenskommelsen om 80-100 flyktingar under 2011 är det en nödvändighet att finna en lösning på detta problem”.

Integrationsservice är en enhet på kommunen som kan ses som ”spindeln i nätet” när det gäller samordningen av flyktingarnas vardag. Deras arbetsbörda har ökat av flera anledningar den sista tiden. Inte minst efter det tillfälliga boendet som Migrationsverket upprättat på Frösö park för totalt 300 flyktingar.

”Den akuta situation som uppstått har aktualiserat ett ökat informationsbehov för att stävja främlingsfientliga tendenser”, skriver kommuntjänstemännen.