Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på behöriga lärare löses på distans

Högstadieleverna på Ytterhogdals skola kommer att få utbildning på distans i sex ämnen under läsåret. Orsaken är brist på behöriga lärare.
– Det är ett sätt för oss att fortsätta bedriva bra undervisning utan att göra avkall på kvaliteten, säger Pär Johansson, rektor.

Det har blivit svårt att rekrytera behöriga lärare till Ytterhogdals skola. Från och med i höst kommer de därför bedriva distansundervisning i sex grundämnen. Enligt skollagen (2010:800) måste det finnas behöriga lärare till varje ämne. På försök kommer nu Ytterhogdals skola inleda ett samarbete med Sofia Distans, efter att arbetsutskottet har beslutat att godkänna ett förslag om distansundervisning terminen 2014/15, årskurs 7-9.

– Det är ett sätt för oss att fortsätta bedriva bra undervisning utan att göra avkall på kvaliteten. Dessutom gör det att eleverna kan fortsätta gå på Ytterhogdals skola, säger Pär Johansson, nytillträdd rektor på Ytterhogdals skola.

I korthet innebär förslaget det att de fortfarande kommer att ha lärare på plats, som eleverna känner och är bekanta med. I ämnena svenska, historia, religion, geografi, samhällskunskap och bild kommer det materiella att skickas från Sofia Distans, som även kommer att stå för kursplan, planering och betygsättning av behöriga och erfarna lärare från Sofia Distans.

– Förhoppningen är att det här ska fungera bra, vi får utvärdera det eftersom. Det kan vara en väg framåt, säger Pär.

Ytterhogdals skola, som i höst firar 50-årsjubileum, har varit nedläggningshotad tidigare. Eftersom Pär Johansson precis börjat på sin nya tjänst har han ännu inte haft elevkontakt, och vet därför inte hur beslutet mottas bland eleverna. Det är första gången skolan använder sig av ett liknande system.