Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist för branschen vinst för eleverna

Bristen på kompetent personal till företagen i motorbranschen gör att eleverna vid fordon- och transportprogrammet i Östersund har det förspänt.

– Det är ju bra för oss, det blir enklare att få jobb, säger Olov Näslund, elev.

Olov Näslund går sista året på fordon- och transportprogrammet, till sommaren tar han studenten. Om han skött sina studier är risken ganska liten att det är arbetslöshet som sedan väntar.

– Jag har alltid varit intresserad av att meka och så där, så det blev liksom fordon, säger han.

Ett par dagar i veckan har han praktik på Berners person-och transportbilar i Östersund. Den största delen av utbildningen består av praktik och det är inte allt för sällan som praktiken slutar i en anställning inom något företag.

– De bygger ju upp sitt cv hela tiden under sin utbildning, säger Kjell-Åke Skoog, rektor på fordon- och transportprogrammet.

Så många som 95 procent av eleverna som läser på fordons-och transportprogrammet på Jämtlands gymnasium har en anställning eller ett eget företag efter två år, jämfört med rikssnittet för programmet som är 85 procent.

Utbildningen har ett brett samarbete med branschen för att eleverna ska få en utbildning som är så lik verkligheten som möjligt menar Kjell-Åke.

Men antalet elever som väljer att läsa fordon- och transort på gymnasiet är lågt, enligt undersökningar som branschen gjort, även om det har ökat. Det här betyder att de elever som examineras från programmet är eftertraktade men de är ändå för få för att möta den stora efterfrågan som branschen behöver.

För Olov betyder det att framtidsutsikterna för ett jobb är ljus.

– Jag kommer kanske inte behöva stå och vara arbetslös, säger han.

Inte så konstigt då kanske att många gärna väljer att plugga till yrken inom motorbranschen även efter ett par år i yrkeslivet. Mikael Jansson och Samuel Forss är två av Jämtlands gymnasiums vuxenelever som studerar fordon-och transport. De tillbringar stora delar av sin ettåriga utbildning på Berners tunga fordon.

Innan Mikael började studera igen hade han jobbat inom både skog och snickerier.

– Jag tröttnade på det, ville göra något annat och då passade ju det här bra, säger han.

Samuel gick fordon med inriktning personbil på gymnasiet. Nu vill han hellre lära sig att arbeta med tunga fordon.

– Jag ville ha något annorlunda, så det här verkar ju bra säger.

De två studerar noga vad en kollega gör under huven på en lastbil. Att deras val av att studera vidare till just det här skulle kunna innebära en arbetsmarknad full av möjligheter verkar inte ha varit det stora skälet.

– Ja är det så att det är brist på folk i branschen så är det bara att konstatera att det är bra för oss, säger Samuel Forss.