Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brinks segerrecept – total isolering

Ensam ute i Hälsingeskogarna laddar Jörgen Brink för att på söndag ta sin fjärde seger i Vasaloppet.

Uppladdningen sker i extrem isolering utan kontakt med andra människor.

– Jag vill gå in i min egen bubbla och vara maximalt laddad. Det har fungerat när jag vunnit tidigare.

Efter tre raka segrar fick Brink förra året nöja sig med en fjärdeplats. I år vill han ta sin fjärde seger och komma upp i lika många förstaplatser som Arthur Häggblad och Janne Ottosson.

– Vi är några som har tre segrar, men som inte lyckades vinna den fjärde gången. Det skulle vara stort att klara det, säger Brink till TT.

39-åringen vet vad som krävs för att vinna och det är därför som han den senaste veckan har gjort denna extrema mentala uppladdning.

Harsa är ett skidparadis som består av några hus mitt ute i skogen och det är här Brink bor ensam i en stuga. Tv:n visar bara baskanalerna vilket gjorde att han missade den sista delen på OS och fick lyssna på radion. Enda sysselsättningen förutom hård träning har varit böcker och att titta på de fyra filmer som han laddat ner på datorn.

Familjen, sambo och två små barn, har fått stanna hemma i Sollefteå. De enda personer han träffar är de skidåkare som han möter i skogen och det blir ganska korta träffar.

– De håller inte samma tempo som jag, så visst kan det bli lite ensamt. Det är faktiskt ganska trevligt när ni hälsar på, säger Brink och skrattar:

Varför denna speciella uppladdning?

– Jag vill ha fullt fokus på Vasaloppet. Det är svårt att få det om jag bor hemma, då är det massa andra saker som ska göras.

Ett par dagar före start åker Brink till Sälen. Grundtaktiken är redan klar:

– Generellt gäller det att vara uppmärksam direkt från start, placera sig rätt i fältet och sedan spara på krafterna till avgörandet.

Han räds inte en spurt, som lagt grunden till de tre tidigare segrarna.

– Men min dröm att komma ensam in på upploppet och få ta emot kransen av kranskullan före mållinjen. Den känslan skulle vara häftig att få uppleva.

Brink har haft en ovanligt bra träningsperiod på försäsongen och har fått vara frisk hela vintern. Ändå har han inte gjort några toppresultat i andra långlopp.

– Jag har känt mig stark, men har haft otur i flera viktiga lopp. Men nu är jag i bra form. Det ska bli kul på söndag.

-----------------

På söndag siktar Jörgen Brink på sin fjärde Vasaloppsseger. Mora-Nisse Karlsson är mest framgångsrik i tävlingens historia med sina nio förstaplatser.

9 Mora-Nisse Karlsson (1943, 1945–1951, 1953)

7 Janne Stefansson (1962–1966, 1968–1969)

4 Arthur Häggblad (1933, 1935, 1937, 1940)

Jan Ottosson (1989, 1991–1992, 1994)

3 Oskar Svärd (2003, 2005, 2007)

Daniel Tynell (2002, 2006, 2009)

Jörgen Brink (2010–2012).