Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bringåsen räddas – Ope läggs ner

Ope läggs ner, Bringåsen räddas och Ängsmogården halveras. Och Ångsta skolan och Odenslundsskolan finns med i framtidplanerna inför nästa nedläggningsbeslut.

Onsdagens beslut i barn- och utbildningsnämnden blev knappast någon överraskning. Majoritetspartierna S, C och MP hade ju redan sagt att de ville lägga ner Ope skola, satsa på Bringåsen och halvera Ängsmogården.

Klart är att allianspartierna inte vill lägga ner någon skola alls utan snarare utreda frågan vidare och helst med en extern utredare.

– Vi vill tillföra mer pengar till nämnden lägga mer pengar på skolorna, säger Pär Löfstrand FP).

Allianskollegan Thomas Gutke säger samma sak:

– Vi kommer att lägga vår budget på våra skolor som betyder utveckling, inte avveckling.

Nämndens ordförande Björn Sandal (S) tycker att tre års utredande räcker och återkommer gång på gång under den politiska debatten att det handlar om att använda resurserna på bästa sätt.

– Vi har tappat 2500 elever på tio år, men vi har inte anpassat våra lokaler. Det här drabbar någon. Vi vill inte betala för fasta resurser i lokaler utan fler resurser i form av pedagoger.

Strax efter lunch stod det klart att Opeskolan läggs ner och förs över till Ängsmon nästa år. Ängsmogården blir en förskola med klasser upp till årskurs 5. Och Bringåsen räddas kvar.

– Teknisk förvaltning får i uppdrag att åtgärda de brister som finns i arbetsmiljön för högst tio miljoner kronor, säger Björn Sandal.

Odenslundsskolan och Ångstaskolan hamnade lite i skymundan i debatten. Planen är att Ångsta ska läggas ner 2016 och Odenslundsskolan 2017.

– Vi vill få till en långsiktig lösning med Ångsta, säger Pär Löfstrand (FP).

Moderaternas Elisabeth Sjöström säger att hon skäms över att man från politiskt håll inte kan ge Ångstaskolan besked om framtiden.

Björn Sandal påpekar att det inte finns något förslag att Ångstaskolan ska läggas ner

– Se det som en inventering. Det finns inte på förslag att lägga ner skolan, men i det strategiska arbetet har vi tittat på vad som är möjligt att göra fram till 2017 utifrån dagens förutsättningar.