Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brexit eller Bremain del 2:Svallvågorna från ett Brexit kommer nå långt utanför Storbritanniens kust

 
Brexit
Visa alla artiklar

Storbritannien är landet som våndas mellan valet att lämna EU, eller stanna. Den 23 juni hålls folkomröstningen som avgör om det blir ”Brexit” eller ”Bremain”. Ledarsidans Lovisa Arvidsson reste dit för att ta tempen på ett val som delar landet och som får övriga Europa att hålla andan.

Den tidiga majsolen lyser genom Glasgows vackert inglasade tågstation. Tidningsställen står på rad på plattformen. På löpsedlarna syns en blond man med ett rödflammigt ansikte. Rubriken lyder: "EU är som Hitler".

Inför folkomröstningen om det brittiska medlemskapet i EU den 23 juni har två frågor dominerat den politiska och mediala debatten i Storbritannien: Ekonomi och migration. Och så Boris Johnson då, Londons förre borgmästare som jämfört EU:s byråkrati med Hitlers nazityskland.

Premiärminister David Cameron har trummat in det ekonomiska budskapet som till stor del har dominerat den politiska agendan i valkampanjen. Ekonomin är också stanna-sidans starkaste kort.

Inom CBI, den brittiska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, vill exempelvis 70 procent av företagen vara kvar i EU av ekonomiska skäl. Cameron behöver näringslivet med sig. Rädslan för att landets ekonomi ska försämras väger tungt i ett land som fick sig en ordentlig törn under finanskrisen.

Lämna-sidan har å andra sidan gynnats av att migrationsfrågan tagit ett stort medialt utrymme, särskilt pådrivet av det populistiska och invandrarfientliga partiet Ukip.EU:s hantering av flyktingkrisen har knappast fått EU-skeptiker mer positivt inställda till EU.

I skrivande stund har Brexitförespråkarna gått om EU-anhängarna. De senaste stora opinionsundersökningarna visar att 48 procent av britterna vill lämna EU och 43 procent vill stanna. 9 procent har ännu inte bestämt sig.

När opinionsundersökningarna publicerades sjönk pundet till sin lägsta notering på tre veckor.

Under de sista veckorna av valrörelsen återstår för europaanhängarna att påvisa allvaret i ett avbrutet EU-medlemskap.

De britter som tror att det kommer vara "business as usual" - men med färre EU-regler - om Storbritannien lämnar EU kommer få sig en kalldusch.

Storbritanniens frihandelsavtal med EU upphävs om britterna den 24 juni vaknar upp till ett Brexit. Då har landet två år på sig att förhandla om ett nytt frihandelsavtal, som i sin tur måste godkännas av EU:s övriga medlemsländer.

Men utifrån Storbritanniens komplexa ekonomi och storleken på det nya handelsavtalet är det osannolikt att det går att landa ett nytt avtal på bara två år. Under tiden kommer britterna att behöva handla på WTO:s handelsavtal, vilket innebär tullavgifter på upp till 9 procent av BNP. Med tanke på att nästan hälften av den brittiska exporten går till EU så rör det sig inte direkt om några småslantar.

Det är inte för inte som bostadsmarknaden i Storbritannien har stannat av och Europas banker och investerare håller andan just nu.

Ett Brexit kommer även att påverka Sverige. Storbritannien är Sveriges tredje största exportmarknad inom tjänstesektorn. Den har dessutom vuxit markant de senaste åren. Mellan 2014-2015 steg tjänsteexporten till Storbritannien med 44 procent.

Det påverkar många svenska företag, liksom handeln med andra företag runt om i världen.Dessutom påpekade Obama under sitt statsbesök för att gratulera drottningen att Storbritannien kan förvänta sig att hamna längst bak i kön av länder som vill ha handelsavtal med USA.

Födelsedagshälsningar må vara viktiga men man kan ana att den verkliga anledningen till Obamas besök var att varna britterna för konsekvenserna av ett Brexit.

Det må vara skrämselpropaganda men det är ett försök att få de EU-skeptiska britterna att se vidden av vad det innebär att dra sig ur den europeiska gemenskapen och därmed montera ned den första stenen i EU:s fredsbygge.

En Brexit kommer att få ekonomiska och politiska svallvågor långt utanför Storbritanniens kustlinje.