Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevterror kan ge fängelse

Halva råttor, fiskrens och en död fågel. Det var innehållet i några av de många hotfulla brev som en 25-årig man skickade till sina offer. Nu åtalas han och riskerar upp till fyra års fängelse.

Under mer än ett års tid har den misstänkte mannen terroriserat tio olika personer genom att anonymt skicka brev med bland annat dödshot. Till offren hör två journalister, en politiker, en polis och en familj från Umeå.

Sedan han greps och häktades i början av februari har polis och åklagare tagit fram bevisning som pekar på att 25-åringen har varit avsändare till mer än 20 anonyma hotelsebrev. Utredningen har lett fram till att den misstänkte nu åtalas för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande.

Flest brev har den 25-årige mannen skickat till en journalist som arbetar på Länstidningen. Under drygt ett års tid har journalisten med jämna mellanrum fått brev med hot om att han skulle dödas. Hoten har även gått ut på att medlemmar i journalistens familj skulle dö.

Åklagaren konstaterar att de upprepade hoten gör att mannen i det här fallet ska dömas för olaga förföljelse. Om tingsrätten går på åklagarens linje riskerar 25-åringen ett fängelsestraff på upp till fyra år.

Även flera av de andra offren har fått ta emot upprepade hot i anonyma brev. En av mannens måltavlor var en familj som bor i Umeå. Mamman i familjen fick det första brevet som innehöll fiskhuvuden och fiskrens. Pappan fick ett halvår senare ett brev med förtäckta hot om att hans dotter skulle komma till skada. Slutligen fick dottern ett brev med en halv död råtta.

Försändelser med döda djur har varit ett genomgående tema. Vänsterpolitikern Nisse Sandqvist från Östersund fick även han ett brev med en halv död råtta, likaså en kvinna bosatt i Umeå. En journalist verksam i Östersund fick en död fågel i ett brev.

Förutom fängelsestraff riskerar mannen också att få betala ett skadestånd på drygt 70 000 kronor. Kammaråklagare Åsa Jonsson berättar att mannen har erkänt att han skickat breven vilket även styrks med DNA-prover.

Som skäl till varför han skickat breven har mannen i vissa fall varit fåordig. Han förklarar hoten med att han har retat upp sig, ofta i berusat tillstånd, och skickat breven utan något djupare motiv. I något fall kan det också röra sig om att 25-åringen kan ha skickat brev till "fel" person.

Den misstänkte mannen kommer att sitta bakom lås och bom fram till rättegången som beräknas äga rum i slutet av februari. Den 25-årige mannen är hemmahörande på en mindre ort i Jämtlands län.