Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevbärare: Den största förändringen som inträffat för oss

Bland brevbärarna i Östersund är meningarna delade om att ha fler turer och längre pass ute.

– Det här är den största förändring som inträffat för oss, säger Anne Lander som varit med om flera förändringar under många år på Posten.

– Jag får det helt klart tuffare och så blir det för oss äldre i personalen. Plötsligt ska vi springa mycket mer i trappor, säger Anne Lander.

– Men Posten måste ju också effektivisera sin verksamhet. Det förstår man ju i sammanhanget.

• Att brevbärare ska dela på flera turer inom en grupp hur ser du på det?

– Det är inte så dumt men det måste kunna anpassas efter individen också, säger Anne Lander.

Peter Atthem sorterar in dagens laddning med post i bilen när LT träffar honom.

– Hur det här blir är svårt att säga. Ny organisation kan vara både och. Vi kommer att jobba längre på dagarna.

Utdelning av post har pågått till 14.30 i ytterområdena. Med den nya organisationen ska postutdelningen pågå till klockan 16.

• Vad tycker du om att tre brevbärare ska rotera i en grupp och ha flera distrikt?

– Det tycker jag är jättebra. Det blir väldigt statiskt att göra samma sak dag efter dag och man behöver variera sig både mentalt och kroppsligt, säger Peter Atthem.

Han konstaterar att tiden som brevbärarna ägnar åt postsortering blir allt mindre, eftersom sorteringsmaskinerna blir allt effektivare.

Även om mycket ligger i maskinsorterad ordning när posten kommer till Östersund sorteras den upp manuellt av brevbärarna inför utbärningen.

– Om fem år kommer vi nästan inte att göra någonting inomhus. Maskinerna sorterar ända ner på personnivå redan i dag när det gäller brev. Nu ska även de stora breven börja omfattas av det här.

Även om lantbrevbärningen kommer igång en halvtimme tidigare så blir turerna mycket längre.

Peter Atthem konstaterar att en del kommer få posten framåt klockan 16 när den nya organisationen snurrar igång nästa vecka.