Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Svar på ledare i LT 14 maj: Ledord för Nya Karolinska Universitetssjukhuset är patienten först, som innebär att all planering tar sin utgångspunkt i vad som är bäst för patienten. För att vi ska få den bästa sjukvården och på allvar kunna sätta patienten i fokus, så måste vi vara säkra på att bygget av det nya sjukhuset kommer att följa tidplanen och kunna ta emot de första patienterna om fem år som planerat. Vi har därför valt att bygga sjukhuset i offentligt-privat samarbete, en så kallad OPS-lösning.

Med vetskapen att stora byggprojekt oftast blir dyrare än beräknat och sällan håller tidplanen är OPS en betydligt tryggare och bättre lösning. Om projektbolaget inte levererar ett sjukhus i tid eller med den kvalitet som är avtalad, så är landstinget inte heller skyldiga att betala hyra. Vi vet alltså vad projektet kommer att kosta. Skulle det bli dyrare eller försenat så riskerar vi aldrig att behöva avkräva skattebetalarna mer pengar för att betala fördyringar eller förseningar.

Otaliga är de byggprojekt där stat, landsting och kommuner har agerat byggherre med kraftigt försenade och fördyrade projekt som resultat. Ett exempel är Hallandsåsen, som sedan den socialdemokratiska regeringen startade bygget 1991 har överskridit budget med drygt tio miljarder. Bygget är dessutom försenat med minst 16 år. Det är ett skräckexempel, som inte får upprepas när det kommer till något så viktigt som att bygga framtidens sjukhus. Vi är övertygade om att vi har valt det bästa alternativet, för såväl Stockholms patienter som skattebetalare.

Catharina Elmsäter-Svärd (M), finanslandstingsråd, Stockholms läns landsting

Svante Säwén svarar: Exemplet Hallandsåsen är ett inte särskilt väl valt specialfall. Ett sånt misslyckande skulle driva vilken byggare som helst i konkurs med följd att staten ändå får stå för notan. Den tunneln behövs för järnvägens del precis som Stockholmarna behöver sitt Nya Karolinska. Tunneln har mött svåra tekniska problem. Frågan är varför man ska betala så många miljarder extra för Nya Karolinska? Svaret är de borgerligas ideologiska skäl. De blir dyra för skattebetalarna när man tar fördyringar innan de har inträffat.