Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till Ledarsidan

Svar på Kalle Olssons ledare 11 maj (”Detta med proportioner”). Du tycker att det är värre när en människa far illa än när ett djur far illa. Vi i Djurens Rätt Östersund värderar inte ett djurs lidande högre. Det är lika illa oavsett vilken art som drabbas. Att incidenten med älgavlivningen på Storsjöns is nyligen fått stor medial uppmärksamhet och upprört allmänheten kan bara ses som positivt. Det är glädjande att folk sätter ned foten när djur blir utsatta för onödigt lidande. Du jämför den händelsen med det så kallade campingmålet då en kvinna hittats död i en stuga på Östersunds camping. Vi i Djurens Rätt JO-anmälde polisens agerande medan ingen agerade på polisens ickeagerande i samband med campingmålet. Det har hela tiden varit fritt fram att även där lämna in en JO anmälan vilket inte skett.

Varför alltid ställa djur mot människa? Det är lika illa när djur lider eller om det handlar om ett mänskligt lidande. Ett lidande är ett lidande. Det är beklagligt att du värderar människors lidande högre.

Stefan Falkelind, Djurens Rätt Östersund

Kalle svarar: Min ledare var snarast ett uppgivet konstaterande: när en kvinna ligger död och med stickskador i underlivet och polisen gör en undermålig utredning hörs inga protester. Men när en älg skadeskjuts – i ett län där 11 825 älgar fälldes förra året – vet engagemanget inga gränser. Problemet är förstås inte Djurens Rätts sympati för en skadeskjuten älg. Problemet är massans (återkommande) likgiltighet inför (ytterligare) en död kvinna som utsatts för ett avskyvärt våld.

Ställda inför djur och barn som farit illa är vi kompromisslösa, det finns inga förmildrande omständigheter. Men när det gäller det nära våldet mot kvinnor finns en obehaglig tendens att relativisera brotten. Hade hon (”alkiskärringen”, ”tjackhoran”, ”fruntimret”) inte förtjänat en omgång? Något är fel när en skjuten älg väcker starkare medlidande än en död och misshandlad kvinna.