Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till Kristina Winberg (SD)

Nu när valet till Europaparlamentet är avgjort och rösterna räknade kan jag konstatera att det gått bra för dig, Kristina Winberg (SD). Mer än 35 000 svenskar tycker att du är den som bäst representerar Sverige i parlamentet. Det är säkert glädjande för dig men mig oroar det mycket. Jag tror att din och min syn på Sverige och Europa är fundamentalt olika. Den senaste videon från ditt ungdomsförbund SDU, gjorde mig illa berörd. För mig som är intresserad av historia så är historiens vingslag tydliga och jag kastades tillbaka 80 år i tiden, till 1930-talets Tyskland. Samma hårda ton, samma rädda ungdomar övertygade om att etnisk tillhörighet ska avgöra vem som får bo var.

Jo, jag vet att rädsla för det okända och viljan att krypa tillbaka till en svunnen tid växer fram i tider av ekonomisk kris och oro. Det är därför det är så viktigt för sådana som mig och andra med liberala värderingar att visa vad vi står för.

Du säger att du inte vet så mycket om de andra partierna i Europaparlamentet och att du inte hörde att det applåderades när röstsiffrorna från franska Front National lästes upp under valvakan. Du må vara ursäktad för att du inte hörde jublet men det fanns journalister som vittnade om att det jublades. Jag tycker nog att du i stället för att vifta bort frågan med att du inte hörde, hade kunnat uttala din förskräckelse för den högerextrema framväxten i Europa.

Särskilt lycklig lär du vara över valresultaten i glesbygden. I Härjedalen, Strömsund och Ragunda, har ditt parti gjort ett mycket bra val. Jag som infödd glesbygdsbo begriper inte hur det kan vara möjligt. Jag förstår att det finns ungdomar som är rädda för utvecklingen. Jag begriper dock inte hur de kan välja att stödja dig och ditt partis politik som, om den blir verklighet, kommer att skicka glesbygden rakt in i sotdöden. Det som behövs i glesbygden är fler människor, inte färre. Vi måste också våga diskutera frågor som kommunsammanslagningar, statligt stöd till sjukvård och skola och bättre förutsättningar för företagande. 

Har du varit i New York någon gång, Kristina? Jag har varit där flera. Även om det finns problem där älskar jag blandningen av människor med olika bakgrund. Jag tror till skillnad mot dig att var och av vem vi är födda av inte ska avgöra våra liv. Jag tror på ett samhälle där alla människor ges samma möjligheter att utvecklas. Jag tror också på att hårt slit i studier och företagande ska belönas med möjlighet till högre lön och valfrihet.

Jag vet att många i ditt parti avskyr feminism, det gör inte jag. Jag anser att det är ett stort problem att det är för få kvinnor på de högsta positionerna i bolagens styrelser och att det är så stora skillnader i livsinkomst mellan män och kvinnor. Men ett annat och lika stort jämställdhetsproblem är alla de pojkar har problem att klara målen i skolan.

Nåväl, i september är det val igen och jag kommer debattera med många Sverigedemokrater. Mina socialliberala värderingar går stick i stäv med ditt partis krav på etnisk sortering. För dina partikamrater gäller det att maskera er politik som till syvende och sist syftar till att separera människor och slänga ut dem som enligt er har fel bakgrund. För mig handlar det i stället om att samhället frågar våra nya svenskar vad de kan bidra med!

Pär Löfstrand (FP).

Riksdagskandidat från Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel