Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband enbart för nattugglor

Att behöva kliva upp klockan tre på natten i Stora Blåsjön för att göra bankärenden och läsa mail håller inte, anser Monica Hansson.

Hon har samlat 644 namn i en protestlista mot rådande förhållanden och för bättre mobilt bredband i Stora Blåsjön. Under sina besök i fritidshuset har Monica Hansson konstaterat att hon inte kommer ut på det mobila 2G-nätet annan tid än vid 03-tiden på natten.

- Vi är i Stora Blåsjön dels kring påsk och dels tre månader på sommaren, så det blir ganska mycket. Vi känner av det här mest hela tiden också hör man alla andra som klagar, säger Monica Hansson.

När Monica jämför med hur bredbandsnätet fungerar där hon bor, i Linköping, blir skillnaderna uppenbara.

Hittills har kontakterna med Telia varit resultatlösa, konstaterar Monica i en sammanfattning av sina erfarenheter som hon bifogat listorna med namnunderskrifter och skickat till Bredbandsforum inom Post- och telestyrelsen.

På hennes fråga om Stora Blåsjön ingår i miljardsatsningen på förbättringar av näten för mobila bredband blev svaret från Telia: "Vi kan inte svara på när eller om den adress du anger kommer att ingå".

Monica Hansson konstaterar också att flera företagare har likartade problem. De kan exempelvis inte komma in på nätet för att se bokningar, kan inte fakturera över nätet och kan inte ta betalt med sin kortterminal.

– Alla dess problem på bästa säsongstid, vårvintern, och det här är bara några exempel på hur det dåliga mobila nätet inverkar negativt. Vi betalar våra abonnemang men får lite eller ingenting för pengarna, konstaterar Monica Hansson.

Telia har tre mobilnät: 4G, 3G och 2G. Utbyggnaden är tänkt att täcka mer än 90 procent av landets yta om några år. Tanken är att också GSM/2G-nätet, ska moderniseras.

Men när det sker framstår som fortsatt oklart. "Ingen aktuell utbyggnad", är beskedet på Telias webbplats när man slår in Stora Blåsjön i sökfunktionen för Telias täckning.