Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bred dyr lösning för äldre

Jag lyssnade på debatt den 31 augusti mellan Anders Sellström (KD )och Oskar Sjöstedt (SD) angående sämst ställda pensionärers ekonom.

KD har sänkt skatten fem gånger enligt Anders Sellström och inte en krona av dessa pengar kommer dem som är beroende av bostadstillägg till del, dvs de sämst ställda pensionärerna.

SD ska enligt Oskar Sjöström förbättra för denna grupp både genom sänkt skatt och höjd garantipension. Att sänka skatten och höja garantipensionen till pensionärer beroende av bostadstillägg ger heller inte en krona mer att leva av. Sänkt skatt och ökad garantipension kan öka inkomsten, men bostadstillägget minskar då med exakt motsvarande summa. Levnadsnivågränsen för pensionär beroende av bostadstillägg är 5 353 kr oavsett om pensionen uppjusterats med garantipension eller äldreförsörjningsstöd.

Bostadstillägg är 93 procent av den del av hyreskostnaden som pensionären är berättigad bidrag till, dock högst upp till en hyresnivå av 5 000 kr.

Levnadsnivågränsen 5 353 kr skall räcka till allt av livets nödtorft som en så kallad fattig pensionär behöver av. Mat, hygienartiklar, el, TV-avgift, telefonavgift, vårdavgift, tandvård och mediciner, förutom den del av hyran som inte täcks av bostadstillägget. När och om en så kallad fattigpensionär blir beroende av hemtjänst och/eller måste flytta till särskilt boende. Då om inte förr får socialen träda in på riktigt för pensionären blir då helt utblottad. 1993 låg hyresnivån för bostadstillägg på 4 500 kr och i början av 2000 talet höjdes det till 5 000 kr. Hyrorna har i snitt höjts mycket mer än 500 kr/mån under senaste 20-25 åren. När hyran når upp till 6000 kr/mån ökar kostnaderna med 12 000 kr/år och då blir det bara 4 353 kr/mån kvar att leva av.

Bostadstillägget är ett bidrag och skall givetvis jämföras med andra bidrag för boende..

Jag noterar allt oftare hur pensionärer flyttar ut när smärtgränsen för hyran är nådd. Därefter totalrenoveras lägenheterna, hyrorna höjs med en tredjedel, och in i de nyaste, finaste och dyraste lägenheterna i vår lilla stad, flyttar nya bidragstagare in, som får hela hyran betald.

Socialdemokrater och Alliansen har tillsammans i en så kallad bred lösning gemensamt försämrat för Sveriges sämst ställda pensionärer genom att urholka systemet.

Politiskt obunden systemvetare från Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel