Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brattmyhr firar på Skansen – men längtar till Jämtland

/
  • Skansenchefen John Brattmyhr är uppvuxen i Strömsund och tillbringar gärna fritiden i jaktkojan i Nordhallen.

Han vill medla i den hetsiga vargdebatten och ska renovera nationalscenen Solliden. Men Skansenchefen John Brattmyhr vill också ta död på skrönan att djurparkens personal äter björnungar.

Möt en man som firar valborgsmässoafton på sitt Skansen men som trivs allra bäst i jaktkojan hemma i Jämtland.

Annons

I helgen kommer tusentals människor att vallfärda till Skansen för att fira Valborg – hur firar du?

– Jag kommer att vara här och lyssna till allt som sker på våra scener. Vi väntar 10 000–15 000 besökare. Och dessutom fyller jag 52 år på valborgsmässoafton.

När du tillträdde för snart sex år sedan betonade du vikten av att förnya. Vilken är din främsta bedrift på det området?

– Vi har fått Skansens ekonomi i balans så att vi k a n förnya. Vi har kastat bort alla gamla oljepannor och installerat fjärrvärme. Vi är i färd med att bygga ett nytt Lill-Skansen som ska ha öppet året runt. Vi har satsat stora resurser på att öka matupplevelsen på Skansen. Och snart hoppas jag att vi kommer i gång med att bygga en ny Solliden-scen. Den vi har nu var modern 1938. Men vi kommer att bevara den karaktäristiska "snäckan".

De senaste månaderna har vargdebatten svallat. Hur märks det på Skansen?

– Vi får fler frågor, fler ifrågasättanden och fler klappar på axeln. Jag är själv jämtlänning och har stor förståelse för motståndarna till vargen – men jag förstår också förespråkarna, vargen är ju en del av den svenska faunan. Och jag är bekymrad över polariseringen. Som djurpark har vi ett ansvar för att förmedla kunskap och föra samman de båda grupperna till samtal.

Så här års är det också björnungetid. Det går ju en skröna om att ni på Skansen har ätit björnungar – hur är det med det?

– Åh, vad jag plågas av det där. Det var en chef för vår zoologiska avdelning som för 25 år sedan fick en fråga av en journalist och han svarade ärligt att vi åt upp en björn på en personalfest. Men det lever fortfarande som om det hände i går.

– Sedan dess har det hänt mycket i djurparksvärlden. Alla parker i världen är förenade i ett artregister där vi håller reda på gener. Vi dödar inga björnar, vi ser till att avsätta dem i andra djurparker där de får det bra.

Så den där gången för 25 år sedan var enda gången ni skjutit och ätit upp en björn?

– Ja. Tänk om vi skulle servera slaktade djur härifrån på våra restauranger, det finns inte på kartan.

I ett alltmer digitaliserat Sverige, vad ser du som Skansens främsta uppgift?

– I dag växer alla upp med mobiltelefon och dator, för 15 år sedan fanns inte det. Att komma hit och förstå den utvecklingsresa som Sverige har gjort betyder mycket, både för ungdomar och för nya svenskar – som dessutom kan spana på våra traditioner här. Det är också viktigt att visa på samspelet mellan människa, djur och natur. Långt upp i åldrarna i dag förstår barn inte sambandet mellan mjölkpaketet och kon.

Vart går du själv helst på Skansen?

– Det finns en berså bakom Skånegården som få hittar till. Det händer att jag sätter mig där och funderar.

Du möter många människor i ditt jobb, från tv-producenter till kungligheter och utländska gäster. Har någon gjort extra stort intryck på dig?

– Nja, det var väldigt roligt när astronauten Christer Fuglesang tog hit sin besättning för att visa dem svenska traditioner vid Lucia 2009. De höll på att aldrig komma ut ur vårt lilla observatorium bakom Solliden-scenen. Men vi fick dem att göra raketen vid dansen på Bollnästorget.

Vilket är ditt främsta karaktärsdrag?

– Jag är entusiastisk.

Hur skämmer du bort dig själv?

– Med upplevelser som resor, jag skulle gärna vilja åka till Sydamerika. Jag tror att en mening med livet är att utforska den här planeten.

Vid vilka tillfällen ljuger du?

– Jag ljuger aldrig, men jag berättar inte alltid allt.

Vilken är din mest älskade ägodel?

– Min jakt- och fiskekoja i Nordhallen i Jämtland, utanför Duved.

Vad är lycka för dig?

– Balans mellan arbete och privatliv. Och att barnen och de närmaste har det bra.

Vad tror du på?

– Ärlighet och integritet.

Mer läsning

Annons