Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasse Brännström död

Lars-Erik "Brasse" Brändström är död, uppger hans före detta hustru Git Erixon för Aftonbladet.

Enligt aftonbladet.se skickades en ambulans på fredagskvällen till hans bostad i centrala Stockholm. Hans tidigare hustru Git Erixon bekräftar dödsfallet.

– Han finns inte med oss längre, säger hon till tidningen.

Brasse Brännström blev bland annat känd för sin medverkan i det mycket populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus.

Brasse Brännström blev känd som ena halvan av komikerudon Magnus och Brasse, tillsammans med Magnus Härenstam.

Duon föddes i tv-programmet "Kvällsöppet" från Malmö 1972, men de hade redan börjat arbeta i tv-sammanhang tillsammans med regissören Lasse Hallström några år tidigare.

Magnus och Brasse studerade tillsammans på Stockholms universitet och började göra sketcher ihop redan 1964.

Brasse Brännström och Magnus Härenstam gjorde flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns under 1970-talet.

Tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson bildade de produktionsbolaget Limabrall som satte upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm under 1980-talet.

Brasse Brännström spelade till exempel huvudrollen i musikalen "Sugar" som gick i hela 385 föreställningar bara i Stockholm i slutet av 70-talet.

Brasse Brännström gjorde också tillsammans med Magnus Härenstam huvudrollerna i flera av regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet.

I filmerna "En kille och en tjej" från 1975 och uppföljaren "Två killar och en tjej" (1983) spelade Brasse Brännström rollen som den fumlige killen som har svårt med relationerna.

Men det fanns också en dramatisk sida i Brasse Brännströms skådespeleri. Han kunde inte bara spela roliga killar. Han fick fin kritik för sin roll i Kjell Gredes "Klara Lust" från 1972 och på Guldbaggegalan 2002 belönades han med priset för bästa manliga biroll för gestaltningen av en sliten kvällstidningsjournalist i "Sprängaren", baserad på Liza Marklunds roman.

Hans sista roll på film blev i Mats Arehns film "Bäst före" som kom 2013.

En mindre känd sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till "Mitt liv som hund", tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.

Filmen blev Lasse Hallströms internationella genombrott.

Mats Arehn regisserade Brännström i hans sista roll, som den nypensionerade läraren Bosse i filmen "Bäst före" från 2013. De senaste åren har de haft nära kontakt och pratat med varandra ett par gånger i veckan.

– Det är bara tomt, det är bara tomt, säger Arehn till TT.

– Det var en mycket varm och generös och vänlig person. Och klok. Det var en klok man.

Första gången de jobbade ihop var med filmen "Mannen som blev miljonär" från 1980.

– Efter det har vi hållit kontakt från och till och de sista åren har vi haft en väldigt nära kontakt.

– Han var en mycket stor skådespelare, framför allt en dramatisk skådespelare vilket han visade på senare år. En mycket begåvad sådan.

– Man är i chock, jag är jätteledsen. En sådan fantastisk person han var, en av de verkligt stora. Och som har hållit i så många år, säger nöjesproducenten Vicky von der Lancken.

von der Lancken producerade bland annat Magnus & Brasses återförening på scen 2005, när de satte upp komedin "Muntergökarna" på Chinateatern i Stockholm.

– Jag har fått jobba med Brasse ett par gånger och det är jag tacksam för. Han var ju väldigt speciell. En väldigt rak person, och en person som man litade på.

– Han var så magisk på scen och han hade en oerhörd värme. Sedan hade Brasse en väldig integritet, men jag tyckte om att vara med honom. Han var nere och hälsade på oss i Kalmar på sommarteatern i somras, den sista gången jag träffade honom. Han var jätteglad och hade haft en kul kväll.

– Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, säger Magnus Härenstam till TT.

– Vi har inte setts så ofta på sistone men bara för några veckor sedan satt vi flera timmar och pratade gamla minnen. Jag är så stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän, fortsätter Magnus Härenstam.

– Brasse sade på skoj att på hans gravsten skulle det kunna stå "Han gjorde i alla fall myrorna och elefanterna". En blygsam efterskrift för någonting som kan rättfärdiga ett helt liv. Jag saknar honom.

TT