Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandsläckare för 500 kronor i månaden

För femhundra kronor i månaden skulle en 87-årig kvinna få en brandsläckare.

– Det låter helt sjukt, säger dottern Gunnel Persson i Sandviken.

Det var på onsdagseftermiddagen som det ringde på dörren hemma hos den 87-åriga damen som bor ensam i en lägenhet i Sveg. Utanför stod en man som klev rakt in.

– Han pratade så mycket att mamma blev alldeles yr i huvudet, berättar dottern Gunnel Persson på telefon från Sandviken.

Hon har ringt till tidningen för att uppmärksamma andra på att oseriösa försäljare "säljer" brandsläckare genom dörrknackning. För femhundra kronor i månaden. Brandsläckare som kan köpas i affär för omkring tusen kronor.

– Mamma ringde upp mig när mannen fortfarande var kvar hemma hos henne. Han påstod att han kom från ett bolag som gjorde service på brandsläckare och att om mamma tecknade ett serviceavtal för femhundra kronor i månaden skulle hon få en brandsläckare gratis, säger Gunnel Persson.

För några år sedan råkade den 87-åriga kvinnan ut för samma sak när hon bodde på en annan ort i Härjedalen. Då skrev hon under ett avtal som Gunnel Perssons man sedan lyckades häva, men först efter att ha letat efter servicebolaget i flera veckor.

– Det fanns ingen ordenligt adress och telefonnumret stämde inte, säger Gunnel Persson.

Serviceavtalen behöver inte vara olagliga, enligt Håkan Andersson, närpolischef i Sveg, även om de kan vara "moraliskt förkastliga". Hans råd är tydligt.

– Var oerhört restriktiv med att köpa något av en dörrförsäljare. De är proffs på att tala för sin sak. Begär i stället en offert på vad det handlar om och be att få återkomma, säger han.

Gunnel Persson vet inte om det var samma man som nu försökte få hennes mamma att skriva under ett serviceavtal. Men när han hörde att den 87-åriga kvinnan pratade med sin dotter gav han sig av.

– Jag tycker det låter helt sjukt. För femhundra kronor i månaden kan man köpa flera brandsläckare på ett år, säger Gunnel Persson.