Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandskyddet i Gamla kyrkan får skarp kritik

Får man verkligen låsa dörrarna när kyrkan är fullsatt? Upprörda besökare ifrågasatte brandsäkerheten efter förra fredagens lunchkonsert.

Ingen fara, tycker församlingens fastighetsförvaltare.

– Det finns alltid en vaktmästare vid varje dörr, säger Bertil Magnusson.

Som en säkerhetsåtgärd vid välbesökta arrangemang i Gamla kyrkan låser kyrkvaktmästaren portarna. Orsaken är att se till att inte fler besökare än tillåtet kommer in. Bertil Magnuson, fastighetsförvaltare hos Svenska kyrkan, redogör för rutinerna.

– Eftersom säkerheten är prio ett har vi maximerat antalet besökare. När det är fullsatt låser man dörrarna för att inte fler ska komma in. Men det finns alltid en vaktmästare placerad vid vardera dörren, förklarar Bertil Magnusson.

Kan gästerna själva öppna eller måste kyrkvaktmästaren låsa upp?

– Bägge dörrarna, både stora porten och ingången för rörelsehindrade, går att öppna med nödutgångshandtag.

Efter fredagens publikreaktioner tycker Bertil Magnusson att man dock bör underlätta för besökarna.

– Givetvis kan vi förbättra, och nu kommer vi att göra om. Vi ska sätta upp pilar så att besökarna ser var handtagen finns. Vi tar dessutom bort ett handtag på utsidan av kyrkporten, men behåller det som finns på insidan. På så sätt kommer man att lätt kunna öppna den vänstra dörren och gå ut.

Eftersom kyrkan är kulturskyddad måste länsstyrelsen godkänna alla ändringar, men Bertil Magnusson tror inte att det ska vara något problem.

Han berättar också att man har satsat ordentligt på brandskydd och utrymning. Vaktmästare och andra berörda har fått utbildning.

– Det här ska vi bli bra på. Säkerhetsmässigt är det bra, men tydligheten är uppenbart inte lika god. Det är bra att vi får synpunkter från besökarna, säger Bertil Magnusson.