Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandsäker lampa tog eld

Lågenergilampor sägs vara brandsäkra. Men väglyseföreningen i Skanderåsen har en annan uppfattning.

– Armaturen brann när vi installerade de energisnåla lamporna, säger Kjell Esbjörnsson.

Annons

Det var i höstas som väglyseföreningen i Skanderåsen bestämde sig för att testa lågenergilampor i två av sina stolpar. De köpte in lampor, hyrde en skylift och installerade lamporna. Kjell Esbjörnsson, pensionerad elektriker och medlem i föreningen, var en av dem som var med vid monteringen:

– Vi satte in 30-wattslampor som, enligt texten på förpackningen, skulle räcka i 10 000 timmar och ge samma effekt som de 125-wattslampor vi vanligtvis använde, säger han.

Men lågenergilamporna blev inte lika långlivade som väglyseföreningen räknat ned. Knappt två veckor efter att lamporna monterats upptäckte Kjell Esbjörnsson att en av lamporna inte lyste. När han skulle kontrollera vad det berodde på upptäckte han att lamparmaturen eldhärjats och hela lampan fallit ner på marken.

– Och det har brunnit rätt rejält, säger han och visar upp den förkolnade lågenergilampan.

– Det hade inte varit speciellt kul om det här hade hänt på en lampa som satt inomhus och ramlat ner på något lättantändligt material, fortsätter han.

Även den andra lampan som monterades i höstas har gått sönder och väglyseföreningen använder sig nu av traditionella lampor för att lysa upp sina vägar på kvällar och morgnar.

Nu vill Kjell Esbjörnsson uppmärksamma andra på att vara försiktiga med lågenergilampor.

– När jag såg att det påstods att lågenergilampor skulle vara brandsäkra kände jag att jag ville upplysa folk om vad som kan hända, säger han.