Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandpartiklar från söder har nått länet

Det är över 50 mil mellan orterna men det hindrar inte partiklarna.
Skogsbranden i Västmanland har med hjälp av vind och värme nått Östersund.

Det ligger en svag doft av brandrök över Östersund och andra delar av länet. Men lukten kommer inte från någon intilliggande brand. Nej snarare kommer den 50 mil härifrån från skogsbranden som raser i Sala och Surahammars kommuner i Västmanland.

Branden som under måndagen är inne på sitt femte dygn täcker 1000 hektar mark.

– Brandröken innehåller en del sotartiklar som ger den svarta eller grå färgen och det är de större partiklarna som kanske bara är i luften i några timmar. Men mindre partiklar kan vara kvar uppe i luften i upp till en vecka i luften, säger Erik Engström, meteorolog på SMHI i Sundsvall.

Så att även jämtlänningarna kan känna lukten av brandrök är inte allt för konstigt menar Erik. Värmen från skogsbranden gör att partiklarna stiger, ju varmare det är ju högre upp stiger de, tills de blir avkylda och får samma temperatur som omkringliggande luft.

– Så det är inte alls konstigt om brandröken transporteras till något annat landskap i Sverige. Sen kan man ju tänka sig att det är andra föreningar, olika kolväteföreningar, som göra att det luktar brandrök det är inte jag så insatt i, men det kan nog färdas i alla fall ett par timmar i luften de med, säger Erik Engström.

Mycket beror också på år vilket håll vinden blåser. Erik tar exemplet med vulkanutbrottet på Island 2010 och Tjernobylkatastrofen på 80-talet.

– Det är ju vanligare där vi bor att vinden transporterar partiklar från väst och till öster i den vanligaste vindriktningen. I värsta fall skulle vinden kunna blåsa åt motsatt håll. Det gjorde den till exempel vid Tjernobylolyckan vilket gjorde att vi fick nedfall av partiklar därifrån över Sverige, säger Erik Engström.

Hur blir det med vädret när det blir så här då, ska man förvänta sig att det blir lite upp och ner?

– Visst påverkar partikelhalten molnbildningen, men nu när vi har så kraftiga fronter som kommer in värme och åskvädret så tror jag att det här kommer ha liten påverkan på det vädret vi har, jag tror inte att det här kommer att märkas på vädret, säger Erik Engström.