Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandflyg letar bränder i länet

Värmen och åskan gör att Räddningstjänsten nu skickar iväg brandflyg för att spana efter bränder i länet. Samtidigt har SMHI gått ut med en klass 1 varning för kraftig åska i Jämtland.

– Brandflygarna spanar efter bränder som kan vara svåra att se som kanske ligger svårtillgängligt. De upptäckte bland annat en brand söder om Sveg i helgen, säger Maja Norling, inre befäl på Räddningstjänsten i Östersund.

Det är åskan som är den stora boven till de bränder som varit den senaste tiden.

– Som vi kan se i alla fall så är det ingen mänsklig faktor inblandad, säger Maja Norling.

Det finns i skrivandets stund inget eldningsförbud i länet men Maja Norling vill ändå uppmana folk att vara extra försiktiga om de eldar och se till att de verkligen släcker efter sig.

– Upptäcker du en brand, larma direkt och, om det går, åk gärna lite närmre så du kan lokalisera lättare vart det är någonstans. Ibland är det svårt för oss att hitta rätt.

Värmen och åskan till trots är inte Räddningstjänsten mer förberedda än vanligt.

– Vi måste alltid vara beredda och ska kunna rycka ut på 90 sekunder. Men man kan väl säga att nu under säsong kollar vi till utrustning och sådant lite extra.

Förutom två bränder i Härjedalen har det brunnit både i Stugun, Strömsund och Trångsviken under helgen. Under måndagen ryckte räddningstjänsten ut till en misstänkt brand i Hara.