Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand på hembygdsgården i Sveg

Under nyårsdagens morgon eldhärjades Fogdestugan på hembygdsgården i Sveg. Räddningstjänsten från Sveg, Ytterhogdal och Lillhärdal lyckades få stopp på lågorna och skadorna begränsades någorlunda.

Det var vid 8.40 på morgonen som larmet gick att det brann på hembygdsgården i Sveg. En förbipasserande hade sett lågor slå ut genom takplåten.

– När vi kommer till platsen så brinner det längs väggen vid entrédörren och därifrån har elden spridit sig in under takplåten och upp på vinden, berättar räddningsledare Pärra Jönsson.

Tack vare den kraftiga stommen i byggnaden vågade sig räddningspersonal och medlemmar i hembygdsföreningen på att tömma Fogdestugan på värdefullt innehåll såsom dokument, vävar, fotografier och gamla möbler.

– Vi fick nog ut det mesta förutom några riktigt tunga skåp. De kan säkert klara sig ändå eftersom elden inte endast kommit åt vinden vilken vi mest använde som förråd. Det fanns några kartonger med gamla dokument där men jag tror att även de kan klara sig, berättar Ingvar Höök, ordförande i hembygdsföreningen.

Hur elden uppkommit är oklart, teorier om att någon fyrverkeripjäs landat på bron föreföll som mest troligt enligt de som varit först på plats.

– Det finns ingen naturlig förklaring som att det skulle vara något elfel eller något, säger Pärra Jönsson.

– På bron där elden startade fanns en sandhink i plåt, säger Ingvar Höök.

Vid lunchtid stod det klart att fastighetens stomme skulle gå att rädda.

– Vi kunde skicka hem hjälpen från Ytterhogdal och Lillhärdal. Själva får vi vara kvar ytterligare några timmar och sedan får fastighetsägaren hålla bevakning, det kan ta något dygn innan vi är helt på den säkra sidan, säger Jönsson.

I själva branden blev inga människor skadade däremot ramlade en brandman och bröt handleden på den glashala isen utanför byggnaden.