Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bråket om resan hade kunnat ge mig en ny hjärtinfarkt”

I torsdags blev Ylva Olsson från Östersund utskriven från Universitetssjukhuset i Umeå efter en hjärtoperation.

Hon skulle åka landsvägsbussen hem, men hade inga pengar till biljetten med sig.

Annons

– Jag åkte akut sjuk till Umeå och hade inte pengar med mig så det räckte. Men det var enligt sjuksköterskan mitt problem, säger hon.

Ylva Olsson sitter hemma i sin lägenhet i Östersund och förbereder en anmälan till Patientnämnden.

– Allt började egentligen i påskas när var blev väldigt förkyld och sökte läkare. De tog EKG, men det var inget fel, säger hon.

Men hon fick allt mer ont i halsen och blev orkeslös när hon gick, så hon uppsökte läkare igen.

Den här gången fick hon lämna hälsocentralen i ambulans, diagnosen var hjärtinfarkt.

– Jag fick åka Ambus till Umeå, det visade sig att det var tätt i ett kärl som måste sprängas. Efter att de gjort det blev allt bra.

Ylva Olsson fick ligga kvar på sjukhuset i Umeå en natt, sedan skulle hon skrivas ut. Hon hade hoppats att hon skulle få åka flyg eftersom hon även har problem med nacken och en höft.

Men flyget var fullbokat.

– Sköterskan talade om att Ambus inte gick eftersom det var helg. Jag skulle åka landsvägsbuss och det fick jag ordna med själv.

– Men jag hade åkt in akut och hade inte pengar till resan med mig, vad göra?

Allt detta diskuteras medan övriga patienter på rummet lyssnade och Ylva Olsson känner sig väldigt kränkt efter det att sköterskan uppmanat henne att söka socialbidrag.

Socialtjänsten har inte heller öppet en röd dag, påpekade hon.

En medpatient ringde sin son som arbetade med sjukresor och han gav beskedet att hon var berättigad till en biljett eller rekvisition.

– Min dotter försökte sätta in pengar via datorn men det gick inte samma dag eftersom vi inte har samma bank.

Hon försökte att via resebyrån på sjukhuset få en plats på bussen men det blev nobben eftersom hon inte hade rekvisition.

Till sist löste sig allt genom de snälla busschaufförerna som ordnade så de fakturerar resan.

– Tänk om jag hade varit en äldre, förvirrad dam som inte hade någonstans att ta vägen. Så här får det inte gå till.

– Döm om min förvåning när jag kom tillbaka till avdelningen för att packa ihop mina saker. Då kom en ny sjuksköterska och frågade om jag behövde åka rullstol till bussen och om jag behövde matsäck?

Väl hemma mötte en taxi som transporterade henne hem. Det kostade ingenting eftersom taxichauffören upplyste om att hon hade frikort!

– De har bråkat med mig så jag tror jag får ytterligare en hjärtinfarkt, suckar Ylva Olsson som också ringt sjukvårdsrådgivningen och fått beskedet att hon kunde ta en lugnande tablett.

LT har pratat med några företrädare inom landstinget och beställningscentralen som konstaterar att vårdpersonalen i Umeå har ansvar för att patienten kommer hem.