Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om regler för nästa års bokrea

Annons


Stopp för förhandsordrar på böcker inför bokrean. Så hoppas Svenska Bokhandlareföreningen att februarirean på böcker - vars försäljning sjunkit på senare år - ska räddas, skriver branschtidningen Svensk Bokhandel. Tanken är att inga böcker ska få säljas före reastarten - i år vid midnatt natten till den 24 februari - inga förhandsordrar ska få tas emot och katalogerna ska sändas ut till allmänheten tidigast den 19 februari. Förhoppningen är att en samlad rea med gemensamma riktlinjer ska leda till ökad försäljning.

Frågan är dock vilken effekt Bokhandlareföreningens beslut får, då nätbokhandlarna inte verkar inställda på att rätta in sig i ledet. Adlibris vd Pär Svärdson säger att de överhuvudtaget inte har tillfrågats i ämnet, och att de av logistiska skäl måste ta emot förhandsordrar.

-Det är en horribel tanke om vi inte ska göra det, då kan vi lika gärna skicka tillbaka böckerna direkt till förlagen. Vi behöver minst en vecka för att hinna packa reabeställningar på hundratusentals böcker, säger Pär Svärdson till SvB.

Mer läsning

Annons