Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om landstingets smutstvätt

Det har blossat upp ett bråk om vem som ska tvätta smutskläderna för landstingets räkning.

Det handlar om mycket pengar, avtalet är värt mellan 16-17 miljoner per år.

Annons

Textilia tvätt och textilservice AB i Långsele i har haft uppdraget i 13 år och har nu förlorat uppdraget till konkurrenten Berendsen.

Men nu har de begärt överprövning av upphandlingen hos förvaltningsrätten i Härnösand.

– Vi har tvättat åt Jämtlands läns landsting sedan år 2002. Men jag vill inte säga någonting om detta ännu eftersom det pågår en process, säger Magnus Söderberg, affärschef på Textilia.

Landstinget har gjort en upphandling och fattat ett tilldelningsbeslut. Då företaget Berendsen gick vinnande ur det har Textilia begärt överprövning och den har landstinget svarat på.

"Landstinget har inte begått några fel i upphandlingen. Förutsättningar för överprövning föreligger därför inte och ansökan ska avslås", skriver landstingsdirektör Björn Eriksson i sitt yttrande till förvaltningsrätten.

Landstingsdirektören pekar på att det var det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet som skulle antas. Det framgår också av förfrågningsunderlaget hur anbuden ska utvärderas och vilka kriterier som ska användas.

"Textilia har åberopat brott mot de övergripande principerna transparens och likabehandling och anfört att det inte framgått av utvärderingsmodellen vad som kommer att tillmätas betydelse vid tilldelning av kontrakt. De har på ett korrekt sätt redogjort för modellen i sin begäran om överprövning. Landstinget kan inte förstå hur Textilia inte kan ha uppfattat utvärderingskriterierna", fortsätter Björn Eriksson i sitt yttrande.

Han menar att Textilia fått invändningar först när de insett att de skulle förlora upphandlingen.

Textilia har också sagt att de "lidit skada och att skadan hänför sig till upphandlingen", något som landstinget inte riktigt förstår eftersom de inte anser sig ha gjort något fel.

Nu väntar parterna på att förvaltningsrätten ska säga sitt. Och smutstvätten tas omhand av Textilia under tiden.