Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om kakburkar avgörs i domstol

När en man som bedriver lopphandel kastade bort en säck med kakburkar började det jäsa, mellan honom och burkarnas ägare.

Säcken med kakburkar ingick i ett dödsbo med många andra saker, som packades ner i kartonger och hämtades av mannen som driver lopphandel.

Polisen har försökt bringa klarhet i var en del av föremålen tog vägen som en kvinna i länet ärvde efter sin mor. Vid olika tillfällen under tre år har förhör hållits med vittnen och berörda.

Av upprättade myndighetsprotokoll framgår följande: Kvinnan som ärvde sakerna gjorde en lista över allt och tog kontakt med lopphandlaren. Han hämtade prylarna nedpackade i kartonger. Hon hävdar att han, genom en muntlig överenskommelse, skulle värdera prylarna och ersätta henne med pengar.

Men något gick snett och kvinnan hämtade igen sakerna efter ett tag - utan att ha fått betalt. Då saknade hon drygt 160 saker. En förteckning överlämnades till polisen sommaren 2010.

Meningarna går djupt isär om värdet av prylarna och oberoende värdering saknas. I förhören med lopphandlaren framkommer att han lät lådorna stå i butiken, folk plockade i dem utan hans vetskap och saker kan ha sålts av misstag. Han ska ha erbjudit kvinnan ersättning för de föremål som försvann ur lådorna, men hon godtog inte summan.

"Hon skrek bara rätt ut", enligt lopphandlaren.

Han medger i förhör att han kastat en säck kakburkar, eftersom han ansåg att det var sopor: "Det var osäljbara saker och ingen mening att värdera dessa. Det var burkar man köper kakor i på affären", säger han.

Enligt förhör med kvinnan var det däremot fina burkar, som är kostsamma om man köper dem på loppis. I ett kompletterande förhör om kakburkarna ställer polisen nya frågor till henne:

Har du några fotografier på dessa burkar?

"Nej. Om man går på loppis kan man hitta sådana burkar och de brukar kosta flera hundra kronor per stycke. Men det skiftar förstås", svarar kvinnan.

Vad var det för burkar i detalj?

"Det var burkar i plåt, gammaldags, kakburkar. Det var fina burkar med målade motiv av blommor och mönster av olika slag".

Misstankar om att lopphandlaren skulle ha sålt kvinnans prylar medvetet har inte gått att bevisa.

Däremot åtalas han misstänkt för olovligt förfogande, eftersom han kastat kvinnans säck med kakburkar som han hade i sin besittning.

Det blir tingsrätten som få ta ställning till värdet på kakburkarna. Kvinnan begär 3 600 kronor i ersättning i form av skadestånd.