Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om cigarettändare urartade – höggs med spegelskärva i ögat

Ett bråk om en cigarettändare på ett HVB-hem spårade ur. Det slutade med ett blodigt slagsmål där en kille höggs med en trasig spegel i ögat och nu riskerar bestående synförsämring. En annan kille skars i ansiktet.

En försvunnen cigarettändare utlöste ett bråk i slutet på förra året mellan några tonårskillar på ett HVB-hem i länet . Det startade med ordväxlingar men övergick snart till handgemäng. En 15-årig kille blev mycket arg, slog sönder en väggspegel och plockade upp en skärva som han viftade och slog mot de andra med.

En kille träffades både på armen och i ögat. Stickskadan i ögat gav skador på hornhinnan och regnbågshinnan med risk för bestående synskador eller blindhet. En annan kille blev skuren i ansiktet, en av skadorna var ett 12 centimeter långt sår på kinden.

15-åringen som högg med en spegelskärva har som försvar hävdat att han handlade i nödvärn, men den förklaringen ger inte tingsrätten mycket för. De konstaterar att killen tappat kontrollen över sin ilska och huggit omkring sig, medveten om att personer i omgivningen har kunnat skadas. Han döms därmed för två fall av grov misshandel. Straffet blir 110 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 16000 kronor i skadestånd till killen som skadades i ögat och 10 000 kronor i skadestånd till killen som skars i ansiktet.