Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk i polisreceptionen väcker frågor om säkerheten

I början av november blev det bråk i polishusets reception på Fyrvalla.

I en tillbudsrapport väcks flera frågor kring rutiner och om det krävs större säkerhet i receptionen.

I tillbudsrapporten framgår att den patrull som fick anrop om bråk i receptionen befann sig utanför Östersund, en annan patrull som inte hunnit lämna polishuset ännu fanns dock där och tog hand om ärendet.

Anmälaren anser att det var tur att den patrullen var där, händelsen slutade bland annat med narkotikabrottsmisstanke.

Anmälaren lyfter flera frågor bland annat vilka rutiner finns det vid hot och våldsituationer i receptionen och arresten? Bör det finnas en larmstyrka i huset om det uppstår en händelse? Kan arrestpersonal och receptionister få självskyddsutbildning?.

Anmälaren anser också att det är lätt att ta sig förbi receptionen genom receptionsluckan genom att krypa igenom där.

Helena Undrom, är chef över extern service inom myndigheten, i det ingår ansvar över receptionsverksamheten.

– Personalen i receptionen uppfattade inte detta som något hot. Händelsen ledde till ett helt vanligt ordningsjobb. Jag vet inte vad det blev av det men jag vet att det uppstod bråk i en familj, säger Helena Undrom.

Hon känner inte till om det varit narkotika med i bilden.

– Vi har rutiner för sådant här, säger Helena Undrom.

Hon tycker inte att det kan anses som en brist om det inte finns poliser tillgängliga i huset för att rycka in om det händer något i receptionen.

– Vi har överfallslarm. Larmet fungerar lika här som det gör till exempel på en bank eller en butik. Det finns ju till exempel inte alltid en polispatrull på Mittpunkten i Östersund beredd ifall det skulle hända något. Det görs ingen skillnad på deras larm eller larmet i receptionen i polishuset, säger hon.

Enligt Helena Undrom kan ingen person ta sig genom receptionsluckan.

– Det är svårt. Personen måste klättra in i så fall och vi har knappar för att stänga igen luckan och luckan trycker på ganska hårt. Jag tror inte det är ett problem.

Vem som helst inom polismyndigheten kan skriva en tillbudsrapport.

– Det går till den personens närmsta chef som ser över det. Det lyfts också till skyddskommittén där bland annat verksamhetschefer och personalchef sitter. Där diskuteras vad som kunde hänt, vad man köra åt det och sådant, säger Helena Undrom.

I det här fallet är det inte en anställd som jobbar i receptionen som gjort tillbudsrapporten.