Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bragdguldet till Johan Olsson

Johan Olsson får bragdguldet för segern på VM-femmilen i Val di Fiemme, solokörningen som hade hela Sverige på nålar.

– Jag är otroligt stolt, säger Olsson till TT.

et var bragdstämpel redan när Olsson stack i väg på egen hand och till slut lyckades hålla undan för att ta guld. Nu hyllas han även med Svenska Dagbladets bragdguld.

– Det är den största idrottsutmärkelsen man kan få i Sverige. Det är otroligt hedersamt och jag är otroligt stolt, säger Olsson i telefon från Östersund. - Jag har inte varit nervös och inte funderat så mycket på det.

Olsson berättade för SVT om sina tankar under bragdloppet:
– En del av dig säger "det här klarar du aldrig, du är för trött". Men en annan del säger "du klarar det". Jag fick försöka brotta ned de negativa tankarna.

En försmak av bragdloppet var hans bronslopp i OS i Vancouver 2010. Då svarade han för ett liknande ryck som höll på att hålla ända till mål. Det var samma lopp som Marcus Hellner vann.

Olsson tog tre medaljer i OS 2010. Det blev brons även på 50 kilometer och han åkta andrasträckan i guldlaget i stafetten.

Olsson berättar om sitt bragdlopp i Val di Fiemme, där han körde själv redan efter en mil, att han hade en kris efter halva loppet, ungefär vid 25 kilometer. Men det räckte till guld - och bragdguld.

Under VM i Italien tog Olsson även silver på 15 kilometer (fri stil) och i stafett.

Bragdnämndens sekreterare Ola Billger berättar att nämndens möte blev 2 timmar och 20 minuter.
– Det var ovanligt långt, säger han. - Det var ett jämnt år. Det fanns mycket att diskutera, men bragden som Johan Olsson gjorde var störst i år.

Thomas Wassberg, som i dag tog emot sitt bragdguld från 1980, är imponerad av Olssons VM-femmil:
– Det var en otrolig prestation när det var gemensam start. Det är många som provat utan att lyckas, säger han till SVT. - Jag misstänkte att Johan Olsson skulle ta hem det i år. Därför passade det extra bra för mig att tacka ja till att ta emot mitt pris i år.

Henrik Stenson, den främste utmanaren om bragdguldet, hade precis spelat klart en pro-am-tävling när han fick beskedet att han inte fick bragdguldet. SvD:s reporter Jonas Arnesen berättar för svd.se att golfspelaren blev besviken, men var mån om att inte framstå som en dålig förlorare.
– Han sa "Jag har skrivit golfhistoria och tyvärr räckte inte det. Hatten av för Johan Olsson, jag önskar honom lycka till i framtiden", säger Arnesen.

Stenson sade också att han gjort sin bästa säsong någonsin, men att han hoppas kunna vinna bragdguldet ett annat år.

Johan Olsson kommer ursprungligen från Skultuna utanför Västerås, men redan i unga år kom han till Östersund då föräldrarna flyttade tillbaka till Jämtland. Skidåkning blev ett tidigt intresse.

Johan Olsson fick något av ett genombrott i OS i Turin 2006, då han kom sexa på 15 kilometer klassiskt. Det dröjde till december 2008 innan han tog sin första världscupseger först som 28-åring, återigen var det 15 kilometer klassisk åkning och platsen var Davos. De sena framgångarna berodde delvis på att hans karriär, framför allt under de tidiga åren, kantades av skador och sjukdomar.

Hösten 2011 hade han till och med tankar på att avsluta sin karriär. I början av september skadade han sig i nacken under träning. En nerv låg i kläm, men strålningssmärtorna hölls i schack med intensiv rehabilitering. Och vid världscuppremiären i norska Sjusjöen i november 2011 tog han sensationellt hem segern på 15 kilometer fritt.