Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilbert satsar på hundar och flottar hemma i Lugnvik

/
  • Wilbert Golverdingen stortrivs med sina hundar i snörika Nyhem. Han har byggt en mycket prydlig hundgård för familjens 18 siberian husky-hundar.  Foto: Ingvar Ericsson

Invandringen av nederländare till östra länsdelen fortsätter.

Annons

I slutet av oktober köpte trebarnsfamiljen Golverdingen med pappa Wilbert, mamma Brenda och barnen Femke, 11, Nick, 9, och Jesse, 7, sitt paradis i form av en 30 hektar stor fastighet i Lugnvik, Nyhem, norr om Bräcke.

Med i bagaget följde 18 siberian huskyhundar som ingår i familjens ambitioner att skapa en turismverksamhet på platsen.

Hundslädeverksamheten har redan kommit igång och flera gäster från Holland har redan varit på plats där de fått bo spartanskt i en stuga i skogen eller i en större kåta nära stranden vid närbelägna Håvdsjön.

Lennart Adamsson på Nyhems snickeri har just avslutat byggandet av två 25 kvadratmeter stora flottar med överbyggnad av träkåtor som till våren kommer att sjösättas i Håvdsjön.

Flottarna förvaras just nu under presenningar i väntan på snösmältning och islossning och skall i sommar erbjuda boende med tillhörande möjlighet till fiske.

Familjen kom närmast från Fasnäs, mellan Stöllet och Ekshärad i Värmland, där de sedan 2005 drivit en campingplats, som de sålt för att flytta till Lugnvik.

Wilbert, 37, har under sin tid i Värmland byggt upp samarbete med reseföretag i Holland och Tyskland och som han räknar med skall fungera för att rekrytera turister till Nyhem.

Han har även etablerat samarbetskontakt med andra turismföretagare i länet

– Det fungerar bevisligen trots att vi knappt hunnit slå oss ner här.

– Innan vi hittade hit sökte vi ett komfortabelt boende, helst utan grannar – i varje fall med grannar som står ut med hundskall, förklarar Wilbert, som trots den korta tiden i vårt land talar utmärkt svenska.

Familjen Golverdingen har sina rötter i Friesland i norra delen av Nederländerna där Wilbert drev bilskola.

Wilbert drygar ut kassan som lantbruksavbytare, och Brenda jobbar på Folkets Hus i Bräcke.

Annons