Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsboendet invigt i Bräcke

/
  • SBO:s vd Sten Ekström och Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten hjälper Gerd Andersson att placera ut tavlorna i hennes nya lägenhet i Bräcke.      Foto: Ingvar Ericsson
  • Gerd Andersson, Sonja Norlander, Gerd Öst och Mary Österberg lyckönskas till sina nya trygghetslägenheter i Bräcke av SBO:s vd Sten Ekström.

På tisdagen invigdes första etappen av det nya så kallade trygghetsboendet i Bräcke.

Annons

LT kunde förra veckan rapportera mera detaljerat om nymodigheten som handlar om hur Bräcke kommun genom lite affärande med Statens Bostadsomvandlingar, SBO, räddat två stora huskroppar med sammanlagt 36 lägenheter i kvarteret Lokatten i Bräcke undan rivning. Detta samtidigt som man skapat ett komfortabelt och angenämt boende med 33 lägenheter för äldre.

Skälet till att man nu har färre lägenheter är att tre av lägenheterna byggts om till gemensamhetsutrymmen.

SBO är en tämligen speciell inrättning. Företagets affärsidé är att för små pengar köpa krisfastigheter i utsatta samhällen, renovera byggnaderna till toppskick.

Därefter hyrs de renoverade lägenheterna till kommunen som i sin tur och utifrån uppsatta kriterier hyr ut dessa till utvalda kommuninnevånare.

SBO har hittills haft statens klartecken att fastighetsförhandla med 107 av landets 290 kommuner.

Dessa är kommuner med sviktande befolkningsunderlag och som har problem att göra sig nytta av sina fastighetsbestånd.

– Vi har nu fått ett utökat uppdrag och vi kan egentligen göra affärer i Sveriges samtliga kommuner, säger SBO:s vd Sten Ekström.

I SBO:s begynnelse krävdes ett avtal med statens bostadsakut för våra affärer, något som försvunnit och SBO får ta hand om utbetalade rivningsbidrag till kommunerna i sitt renoveringsarbete med husen.

Tisdagen bjöd på invigning av Bräckeprojektets första etapp. Invigare var som sig bör SBO:s ordförande Rolf Åbjörnsson.

Hela boendet skall vara klart för inflyttning i mars eller april. Bräcke är den åttonde kommunen i landet där SBO skaffat och anpassat fastigheter. Verksamheten uppges gå bra och farhågorna att pengarna skulle ha varit slut vid det här laget har ingalunda besannats. I Ragunda kommun har företaget tre hus, två i Hammarstrand och ett i Bispgården. Företaget för just nu förhandlingar om köp av fastigheter i 12 nya kommuner. På måndagen togs beslut om engagemang i Sorsele, Dorotea, Filipstad och Timrå kommuner.

Mer läsning

Annons