Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåter vindkraftverk högre än 150 meter

Bräcke kommunfullmäktige tar i morgon, onsdag, av allt att döma beslut om att tillstyrka byggande av vindkraftverk i vid Mörttjärnberget i Albacken, öster om Bräcke, och som är högre än 150 meter upp till högsta vingspets.

Annons

LT har tidigare rapporterat om hur Strömsunds kommun motsätter sig den höjden mot bakgrund av att kraftverkstorn som är högre än 150 meter måste vara försedda med kraftigt blinkande vitt sken, något som inte gillas av Strömsundspolitikerna.

I Bräcke kommun är man av annan uppfattning och kommer att ge klartecken för SCA/norska Statkraft att bygga 172 meter höga kraftverk.

– Vi menar att det inte blir några olägenheter för intilliggande bebyggelse, säger Bräckes kommunalråd, Sven-Åke Draxten (S). Det skarpa ljuset som man reagerat mot i Strömsund kommer att skärmas av på så sätt att inget ljus kommer att synas närmare än en halv mil från vindkraftparken.

– Dessutom försvagas ljuset nattetid och lyser inte lika starkt. Och eftersom det framgår av den kommunala översiktsplanen att vi kan medge högre torn måste vi dra ärendet i fullmäktige.

Enligt vad Draxten inhämtat kommer endast ett fåtal av den 40-talet snurror stora vindkraftparken att byggas så högt som 170 meter.

– Topografin avgör höjden.

Ragunda kommun har motsvarande restriktioner.

Mer läsning

Annons