Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teleavbrott i Döviken kan bero på slarv

/
  • Karl-Olof Nilsson och Rune Asplund, Döviken, tillhör dem i byn som av och till varit utan teleförbindelser, troligen beroende på den icke monterade ledningen. Foto: Ingvar Ericsson
  • Ett stort antal dyrbara stolpar står på plats och som för länge sedan skulle ha burit teleledningen till Döviken. På någon stolpe, som har en kopplingsenhet, är ledningen upphängd som den ska – men sen bär det sta ner mot marken igen.Foto: Ingvar EricssonLedningen ligger över stock och sten och i gräset, alldeles intill landsvägen varifrån den lätt har kunnat saboteras.

Byn Döviken i södra delen av Revsund i Bräcke kommun drabbas med jämna mellanrum av svåra störningar i tele-trafiken. Vissa dagar går det varken att komma in eller ut på telefon och vissa dagar är det bara några av byns 20-talet abonnenter som har förbindelse och även i mobiltrafiken har det varit stopp.

Annons

Mycket talar för att de återkommande störningarna beror på att Telia på en sträcka av närmare 1,5 kilometer av den sju kilometer långa vägen mellan Döviken och Herrevadströmmen helt enkelt struntat i eller glömt att hänga upp ledningen i de flesta av ledningsstolparna!

De sannolikt lika dyrbara som omsorgsfullt förankrade stolparna med anbringade kabelfästen har således under runt två års tid stått till ingen som helst nytta.

Detta medan ledningen delvis legat på marken och därvid utsatts för påfrestningar både från marken och av spänningar till följd av sin egen tyngd.

När LT på fredagen började engagera sig i de ständigt återkommande teleavbrotten i Döviken hade vi flera gånger under dagen kontrakt med Telias presstjänst.

Vi fick höra att Sveriges telenät efter senaste tidens regn och åska varit svårt drabbat av krångel.

– Vi har just nu tre gånger så många anmälningar än normalt, säger Telias pressinformatör Hans G. Larsson, Göteborg.

Larsson gjorde på LT:s begäran en resumé över registrerade felanmälningar från Döviken varvid det befanns att det rått högst spridda skurar av anmälningar från skilda håll i byn.

– Det är väldigt skumt, det här, säger han.

Teliafolk har i samband med felanmälningarna även undersökt kopplingsstationerna i området utan att hitta några fel.

Presstjänsten hade dock inga informationer kring den ohängda teleledningen till byn och när vi skickade bilder på hur det står till med ledningen trodde man på presstjänsten knappt sin ögon.

Fallet överlämnades genast till Skanova, det bolag som äger landets kopparnät för teletrafik.

Skanova svarade att de genast skall ta sig an saken.

Mer läsning

Annons