Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städföretagaren Peter lever på RUT-avdraget

/
  • Peter Persson, Nyhem, är företagare i städbranschen som startade sin firma när han var arbetslös för 15 år sedan. I dag har han sju anställda och blev 2008 utnämnd till årets företagare i Bräcke kommun.Foto: Ingvar Ericsson

Det statligt inrättade stödet till hushållsnära tjänster, RUT-avdraget/”pigavdraget” för rengöring, underhåll och tvätt, är tydligen på väg att bli guld för städ- och saneringsföretagen.

Annons

Detta på samma sätt som ROT-avdraget för byggbranschen.

En som skriver under på detta är Peter Persson, Nyhem, norr om Bräcke, årets företagare 2008 i Bräcke kommun och ägare av Mittsanering AB.

Peter startade som arbetslös sitt företag för 15 år sedan och har i dag i genomsnitt upp till sju anställda på heltid, och ibland ett dussintal personer knutna till sig.

I dagsläget är samtliga anställda kvinnor och som arbetar utifrån Fastighetsanställdas förbunds avtal.

– I och med RUT-avdraget ser jag möjligheter att företaget kan växa ytterligare.

Genom RUT-avdraget kan till exempel en villaägare anlita Peter att putsa fönster och behöver då endast betala halva fakturan.

Andra halvan av räkningen skickar Peter till Skatteverket varefter Skatteverket ger husägaren ett skatteavdrag med det belopp som Peter erhållit, ett något snårigt förfarande som var och en bör studera innan hon/han gör affär.

Peter Persson, 44, född i Bräcke, och frälst på Nyhem, har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med fastighetsskötsel, både i Östersunds kommun, landstinget och i saneringsföretaget Synops i Östersund.

Pendlandet mellan Nyhem och Östersund blev snart för mycket och Peter sade upp sig.

Han var under en tid arbetslös innan han bestämde sig för att starta eget och på egen hand. Efter ett par månaders entreprenörutbildning i Bräcke startade han i mycket liten skala som lägenhetsstädare.

– Det växte hela tiden, jag började fixa brandskador som gav hela länet som arbetsområde och för fem år sedan blev jag tvungen att anställa en person.

Kontorsstädning, fastighetsskötsel och saneringar är de tunga posterna och i och med RUT-avdraget är privatstädningar en växande gren.

– Vi gör allt som ingen annan vill göra.

För snart två år sedan köpte Peter det tre anställda stora Lolas Golvvård i Ånge av Lola och Börje Bäckström.

Han slog samman de två företagen till ett och har på det här sättet skaffat sig ett geografiskt arbetsområde som sträcker sig mellan Torpshammar och Pilgrimstad.

Han har även två anställda i Kälarne som har Kälarneområdet som sitt arbetsfält.

Mer läsning

Annons