Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA: Ju högre höjd desto bättre elproduktion

Det är inte utan spänning som vindkraftsatsningens projektledare, SCA:s Åke Westberg, Sundsvall, ser fram emot de berörda länskommunernas och länsstyrelsens ställningstagande i frågan om snurrornas högsta höjd i vindkraftparkerna i Bräcke, Ragunda, Strömsund och Sollefteå:

Annons

– Det blåser betydligt mera på högre höjd och ju högre belägen snurra desto bättre produktion.

En viktig faktor som projektet måste beakta är man skall bygga i skogslandskap.

Skog ger enligt Westberg en hel del vindturbulens/virvelbildningar/orolig vind, som leder till att påfrestningarna på konstruktionen blir större om vingarna sitter närmare marken. Beroende på vad länsstyrelsens miljöprövningsdelegation kommer fram till skall projektets ekonomer och tekniker ta sina avgörande beslut.

– Vi har en del att räkna på, konstaterar Westberg.

– Det kostar mer bygga höga kraftverk, men produktionen/lönsamheten blir avsevärt mycket bättre med 20 extra meter och om vi inte får bygga med full höjd är det en klart försvårande omständighet.

– Svenska vindkraftparker har främst byggts på slättland och vid havet, där det räckt med 150 meter.

– Det är först nu som det dykt upp tillverkare som levererar torn över 150 meter och detta på grund av det kommande byggandet i skogsområden.

Åke Westberg har ännu inte ställts inför frågan huruvida det är möjligt att variera höjden på snurrorna inom de olika vindparkerna, bland annat utifrån att några av dem sträcker sig över kommungränser.

– En variant är att vi avstår från att bygga på platser där vi inte får bygga på hög höjd.

– Det är parkens lönsamhet som avgör.

– Och vi tror att vi fortfarande kan föra samtal med Strömsunds kommun.

Annons