Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljes: 40 meter järnskrot

/
  • Jonny Berg på Bräcke kommuns miljökontor har en utrangerad, 40 meter lång skorsten i järn till salu. Foto: Ingvar Ericsson
  • Så här ser fjärrvärmeverkets nya, 1,5 miljoner kronor dyra skorsten ut.

Om det är någon som är sugen på lite järn så är det bara att ringa till Jonny Berg på Bräcke kommuns miljökontor. Han har nämligen en 20 ton tung utrangerad industriskorsten i järn till salu för den hugade.

Annons

Bräcke kommun har nyligen för 1,5 miljoner kronor bytt ut den gamla, 40 meter höga utbrända skorstenen på Bräckes fjärrvärmeverk.

Med hjälp av en stor kranbil fälldes den 25 år gamla skorstenen och ersattes med en ny.

Värdet av den gamla skorstenen följer skrotpriset på järn.

Att skrotpriset just nu är lite lågt, runt en krona kilot, torde vara det främsta skälet till att skorstenen fortfarande ligger kvar på planen vid värmeverket.

– För ett år sedan var priset uppe i närmare tre kronor.

– Det finns en risk att den blir liggande en tid i väntan på att skrotpriset stiger, säger Berg.

Bräcke kommun står just nu inför valet att antingen sälja eller att behålla sina flis- och barkeldade fjärrvärmeverk i Bräcke och Kälarne i samma form som i dag.

Vid förra kommunstyrelsesammanträdet beordrades kommunens miljöavdelning att ta fram ett upphandlingsunderlag inför ett ställningstagande.

Underlaget håller nu på att arbetas fram av konsultföretaget Fjärrvärmebyrån i Sundsvall.

– Vi har företag som är intresserade att ta över verksamheten, och oavsett vem som äger verken har man en hel del att göra, till exempel att koppla in Furulunds- och Furuhagenområdena på anläggningen, säger Jonny Berg.

– Vi lägger dock eventuella anslutningar på is i väntan på ett ställningstagande kring ägandet.

Bräcke kommuns båda fjärrvärmeverk värmer sammanlagt 64 fastigheter, varav ett 60-tal är större eller mindre kommunala fastigheter och övriga fyra privata villor.

Annons