Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruben vill lära känna kung Olav på sin vandring

/
  • Pilgrimsleden går precis utanför Ruben Heijloos tomt. I morgon börjar han sin vandring. ”Jag hoppas att träffa många människor och att jag kan upptäcka vem mannen var som gick precis här utanför”, säger han.

Första veckan i september återinvigs S:t Olavsleden men redan nu ska Ruben Heijloo vandra de 58 milen och videobloggar hela resan.

– Jag hoppas träffa människor på vägen som kan berätta vem kung Olav var, säger han.

Annons

När holländska paret Ruben Heijloo och Hilde Talstra flyttade in i Revsunds prästgård utanför Gällö för två år sedan hörde de talas om S:t Olavsleden men inte var den låg och om den verkligen fanns.

– Men det visade sig att den passerar precis utanför vår trädgård. Det är en stor och viktig led med mycket historia och mitt mål med vandringen är att människor ska bli bekant med leden, säger Ruben Heijloo.

På onsdag startar han från Selånger den 29 dagar långa pilgrimsfärden. Första veckan är färdigplanerad men för resterande dagar finns endast en huvudplan. Den 11 juni ska han vara framme vid målet, Nidarosdomen i Trondheim.

– Om planen går som jag har tänkt mig men jag är lite osäker på formen. Jag ska cykla några få sträckor också och förhoppningsvis även rida. Samtidigt videobloggar jag och twittrar på vägen så folk vet var jag är utifall det är någon som vill haka på en stund, säger han.

Videobloggen kommer att heta "Olav and I" där Ruben ska leta efter kung Olavs berättelse.

– Jag vill upptäcka vem Olav var, mannen som gick förbi precis här utanför för över tusen år sedan, säger han.

Förhoppningsvis kommer han att möta människor som kan berätta historier och om platser med anknytning till Olav. Ruben Heijloo har precis hört talas om vikingen Arnljot Gelline, som härstammade från Gällö och som anslöt sig till kung Olav. De båda stupade i samma slag vid Stiklestad.

– Men jag hoppas på att möta många andra intressanta och trevliga människor på vägen också, säger han.

Ruben Heijloo jobbade som producent på en filmfestival i Amsterdam innan han flyttade till Sverige med sin sambo. Nu har han startat ett medieföretag och sambon driver ett bed and breakfast i prästgården.

Mer läsning

Annons