Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rafaela använder sitt eget ursprung i politisk karriär

/
  • Rafaela Halabi jobbar på en politisk karriär kring invandrarfrågor. ”Det borde förbjudas att bära en ansiktstäckande duk eller burka i Sverige”, säger hon.   Foto: Ingvar Ericsson

– En invandrare till Sverige ska inordna sig i sitt nya lands lagar och förordningar. Jag tar avstånd från islamistiska påbud som till exempel att pojkar och flickor inte får bada tillsammans i badbassänger eller förbjuds delta i musikundervisning och liknande.

Annons

Muslimen Rafaela Halabi, 36, Bräcke, född i Libanon och sedan 1992 bosatt i vårt land står i startgroparna för att göra politisk karriär i egenskap av invandrare.

– Jag har ingenting emot att en kvinna bär slöja, men en muslim måste begripa att Sverige inte är ett arabland. Det borde förbjudas att bära en ansiktstäckande duk eller burka i Sverige!

Rafaela Halabi sitter sedan i våras med som ersättare i folkpartistiska Liberal Mångfalds avdelning i Stockholm.

Där har hon till uppgift verka mot alla typer av diskriminering och främlingsfientlighet.

Hennes engagemang i Stockholmsavdelningen av det som tidigare kallades Folkpartiets invandrarförbund har inspirerat henne att försöka starta en motsvarande organisation i vårt län.

Detta samtidigt som hon hoppas på att bli nominerad för en kandidatur till landstingsvalet nästa höst.

Rafaela har varit medlem i Folkpartiet i ett år. När hon i våras besökte partiets riksmöte i Linköping fick hon tillfälle att träffa både partistyrelse och ombud. Då upptäcktes hon som en lämplig person att ingå i ledningen för Liberal Mångfald.

– I och med att jag är invandrare som nu bott en tid i Sverige börjar jag veta vad jag talar om.

Rafaela har egna funderingar kring tingens ordning i vårt land:

– Jag tycker att en pensionär ska ha lindrigare skattesats än den som arbetar i yrkeslivet, och när det gäller invandringen vore det önskvärt att Migrationsverket arbetar på att korta ner sina handläggningstider.

– Det är oacceptabelt att en handläggning av frågan huruvida en flykting eller asylsökande skall få stanna i Sverige ska få ta tre till fyra år.

– Sex månader ska räcka för ett avslag och det ska räcka med en instans och inte två för ett överklagande.

– Det är en mycket dyrbar hantering. Jag tycker inte att Migrationsverket jobbar tillräckligt effektivt och jag menar att vi snart inte längre behöver detta verk.

Till sist framhåller hon Folkpartiets krav på att invandrare snabbt skaffar sig svenska språkkunskaper.

– Okunskap leder till invandrarghetton där ingen talar svenska.

Rafaela kommer att bevista Folkpartiets landsmöte i Växjö i november och dit hon har skrivit två motioner kring skillnaden mellan hur flyktingar och kvotflyktingar behandlas och om ett lagligt förbud mot rökning i och nära skolor.

– Att röka vid skolan bör vara ett polisärende.

Skälet till att Rafaela Halabi valt att liera sig med just Folkpartiet är att hon anser att det är det svenska parti som vågar mest.

Mer läsning

Annons