Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Erik Andersson avtackades efter 50 år som lokal fp-ordförande

/
  • Greta och Per-Erik Andersson. På bilden håller Per-Erik stolt den blomsterkvast som han förärades efter sina 50 år som folkpartiavdelningens ordförande.

Man törs ju inte vara alltför tvärsäker. Vete dock sjutton om inte Per-Erik Andersson, 77, Hosjö, Sundsjö, norr om Gällö, skulle ligga väldigt bra till för en guldmedalj om det skulle utlysas någon form av tävling i långt politiskt ordförandeskap i länet.

Annons

I söndags, vid en högtidlighet i Sundsjö hembygdsgård i Torsäng, fick Per-Erik motta en blomsterkvast efter att ha innehaft ordförandeposten i Sundsjö och – till följd av samgående – sedermera Bräcke folkpartiavdelning i 50 år!

Han firade jubiléet med att avgå och överlämna den numera halvantika ordförandeklubban till Per-Olof Olsson, Fanbyn.

Per-Erik Andersson är född och uppvuxen på sin gård i Hosjö där han för tolv år sedan pensionerade sig från sitt yrkesliv som lantbrukare.

Han säger sig hela sitt liv i huvudsak ha tänkt liberala tankar och glömmer aldrig den dagen 1958 då han tillsammans med sin bror Anders tog cykeln och besökte ett sammanträde med Sundsjö kommunalfullmäktige.

Där bestämde han sig för att börja syssla med politik.

– Karl Palmqvist, s, var fullmäktiges ordförande och Adolf Falk kommunalnämndens ordförande, eller kommunalråd som vi skulle ha sagt i dag, minns Per-Erik.

Vid det nästföljande avdelningsårsmötet i folkpartiet valdes den unge Per-Erik till föreningens ordförande efter sin morbror Nils Eriksson, och så har det förblivit.

Vid Per-Eriks första länsförbundsårsmöte var Näldens Ullspinneris vd Algot Gunnarsson länsordförande och redaktör Sven Annér, Jämtlanda Tidning, sekreterare.

Hur hans förtroendeuppdrag kunnat bli så långdraget har den blygsamme Per-Erik ingen förklaring till:

– Det har kanske varit kandidatnöd, för jag kan inte påstå att jag tjurat mig fast i uppdraget, men folkpartiet har ju aldrig varit särskilt stort, skrattar han och medger att hans liv som fritidspolitiker har varit på många sätt berikande för honom.

Sundsjö kommun gick sedermera upp i den som man tyckte gigantiska Revsunds kommun som bildades när Sundsjö, Revsunds och Bodsjö kommuner slogs samman.

– Större än så kan väl ändå inte en kommun bli, tyckte vi då, vi som nu bor i Bräcke kommun, som säkert snart är ett litet minne blott i Jämtlands kommun.

Per-Erik Andersson har varit kommunfullmäktigeledamot ända sedan Revsunds kommun bildades och han avtackades av Bräcke kommunfullmäktige med stående applåder när han som församlingens ålderman lämnade fullmäktige vid förra mandatperiodens utgång.

Med tanke på hans nuvarande ålder på sisådär 60 år torde möjligheten att Per-Olof Olsson skall kunna klå sin föregångare i politisk maraton vara tämligen begränsad.

Det är ju inte nog med detta:

Per-Erik lämnar inte fp-föreningen utan fortsätter som dess sekreterare och vid årsmötet bytte föreningen även kassör.

Evert Lindberg, som tjänstgjort sedan 1975 lämnade över till Peter Edling.

Till revisor i föreningen omvaldes Anders Lindberg.

Lindberg var med vid bildandet av Gällö lokalförening 1950 och kommer således nästa år att tillsammans med föreningen fira 60-årsjubileum, fortfarande som aktiv medlem.

Mer läsning

Annons