Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet underkänner namnet Håsjö pastorat

/
  • Håsjö gamla och riksbekanta kyrka får huvudkyrkostatus i namnstriden kring det nya storpastoratet i östra länsdelen.
  • ”Om lantmäteriet nere i Gävle känner sig överkörda må det vara hänt, säger det nya storpastoratets blivande herde Lennart Raswill.

Tacka/banna Härnösands stiftsstyrelse och den lokala folkviljans envetenhet för att ett nytt, kommande storpastorat i Ragunda och Bräcke kommuner får heta Håsjö pastorat.

Annons

Pastoratsnamnet är tillkommet i strid mot kyrkoordningen, menar lantmäteriet i ett yttrande som framstår som ytterst irriterat.

LT har tidigare rapporterat i namnärendet kring när Stugun-Borgvattnet i Ragunda kommun och Hällesjö-Håsjö pastorat i Bräcke kommun går samman till ett storpastorat år 2010.

Lantmäteriet i Gävle gillar inte tilltaget att döpa pastoratet till Håsjö och har skrivit till stiftet med sin syn på saken.

Lantmäteriet hänvisar till kyrkoordningens kapitel 37, § 57, där det framgår att Institutet för språk och folkminnen och Lantmäteriet ska beredas tillfälle att yttra sig innan ett namnbeslut tas kring nya kyrkliga enheter.

Lantmäteriet konstaterar att denna bestämmelse ej följts i det här fallet.

Det blivande storpastoratets i dagsläget givne herde, Lennart Raswill, Stugun, som varit en varm förespråkare för namnet Håsjö, tar lantmäteriets kritik med knusende ro:

– Stiftsstyrelsen i Härnösand har tagit beslutet, saken går inte att diskutera och om lantmäteriet nere i Gävle känner sig överkörda må det vara hänt.

– Det står i dag i alla kyrkliga register att namnet Håsjö är klart och komplett och med eget organisationsnummer.

Lantmäteriet är mycket tydliga med att de avstyrker namnförslaget Håsjö kyrkliga samfällighet/ Håsjö pastorat för det sammanlagda pastoratet och den sammanlagda kyrkliga samfälligheten.

Man konstaterar att Hällesjö-Håsjö församling är sammanlagd sedan 2002.

I kyrkliga sammanhang betecknar i dag namnet Håsjö enligt lantmäteriet endast kyrkobyggnaden, medan församlingen har ett bindestrecksnamn.

– Det är av denna anledning direkt olämpligt att ge det nya pastoratet den nya kyrkliga samfälligheten namnet Håsjö, heter det i lantmäteriets yttrande.

– Namnet Håsjö förekommer inte i församlingssammanhang sedan år 2001.

– Stugun är den största församlingen inom pastoratet och den största tätorten inom pastoratet.

– Tätorten Stugun är centralt belägen invid riksväg 87 och även inom det nya pastoratet.

Mot bakgrund av ovanstående utredning förordar Lantmäteriet att det nya pastoratet/kyrkliga samfälligheten bör ges namnet Stuguns pastorat respektive Stuguns kyrkliga samfällighet, ett förordande som Stiftsstyrelsen inte fäst något avseende vid.

Mer läsning

Annons