Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens misstag kostar getgård EU-stöd

/
  • Ulla och Johnny Bengtsson, Smååkrans getgård, Hunge, har 66 getter oavsett vad som sägs i länsstyrelsens och jordbruksverkets datorer. ”Tänk om vi hade begått ett liknande fel mot myndigheten. Då hade vi nog fått veta att vi lever ... ! säger Johnny.   Foto: Ingvar Ericsson

Ett troligt hjärnsläpp hos en handläggare på länsstyrelsen i Östersund har av allt att döma kostat makarna Ulla och Johnny Bengtsson, Smååkrans getgård, Hunge, väster om Bräcke, 65 000 kronor i uteblivet EU-bidrag i form av gårdsstöd.

Annons

Ulla och Johnny driver sedan fem år tillbaka sin under alla år runt 60 getter lilla getgård med tillhörande gårdsmejeri på sin 14 åkerhektar stora gård i Smååkran.

Varje vår kommer en rejäl lunta EU-formulär som skall fyllas i och som länsstyrelsen vidarebefordrar till jordbruksverket för handläggning.

– Det här handlar om så många och krångliga formulär för vår lilla rörelse att jag alltid valt att gå direkt till länsstyrelsen för att få hjälp, berättar Ulla, som i april gjorde så som hon alltid gjort.

– När vi satt på länsstyrelsen med formulären skulle rutan med antalet djur kryssas i.

– Handläggaren frågade efter antalet och jag svarade 66.

Av någon anledning fylldes rutan inte i, något som Ulla trodde var gjort när ansökan via e-post skickades till jordbruksverket.

I december skulle pengarna ha kommit. Ingenting hände och Ulla ringde till länsstyrelsen och efterlyste pengarna.

– Då fick jag höra att det inte kommer några pengar eftersom formulärrutan för antalet djur inte var ifylld.

– Jag ringde till handläggaren Bengt Svensson som förklarade att det nog hade gått att ordna om det hade stått en nolla i rutan, men eftersom rutan var tom fanns inga pengar att få.

– Jag fick höra att en myndighet inte har något ansvar när någonting sånt här inträffar. Det ankommer på den sökande att se till att formulären är korrekt ifyllda.

Johnny menar att det borde vara hur enkelt som helst för myndigheten att gå tillbaka och se att antalet djur under årens lopp varit oförändrat för att förstå att ett fel är begånget.

– Om någon skulle komma hit för inspektion skulle våra getter lätt kunna räknas.

På jordbruksverket har Ulla och Johnny fått höra att det här inte går att rätta till.

– Så här får det inte gå till i ett modernt samhälle, säger Johnny som reagerar mot att länsstyrelsen tydligen inte har ett datasystem som varnar när ett formulär inte är korrekt ifyllt.

– Det byråkratiska systemet lever tydligen i en egen värld som inte ger utrymme för vanliga människor. Tänk om vi hade begått ett liknande fel mot myndigheten.

– Då hade vi nog fått veta att vi lever ... ! Då hade vi säkert haft både länsstyrelsen och polisen ute på gårdsplanen.

– Nästa gång vi söker stöd har vi på det här sättet expanderat getgården från noll till 66 getter och då kan man ge sig katten på att vi därmed har hamnat i nya knipor.

Makarna kompletterar sin getgård med att ha entreprenadverksamhet med avverkning och markberedning.

Annons