Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jamtli letar gammal gravplats där Boddas bönhus tidigare stod

/
  • Den här kaminen, som nu förvaras  i Boddas bönhus, stod ursprungligen i Bodsjö kyrka och transporterades en gång med häst till Bodsjö från Uppsala.
  • Boddas bönhus står i dag intill Bodsjö kyrka. Taket på bönhuset, en av länets främsta kulturminnesbyggnader är helt sönderruttnat. Huset skyddas dock av ett lager näver.Foto: Ingvar Ericsson
  • Conny Liljeteg, Flatnor, vid den skylt i Bodsjöbyn som visar var Boddas bönhus ursprungligen stod innan det flyttades till Bodsjö kyrka.

I år hoppar man för första gången över att uppföra Boddaspelet i Bodsjö, söder om Gällö. Årets Boddaspel blir i stället i form av en arkeologisk utgrävning av den plats i Bodsjöbyn där Boddas bönhus en gång i tiden stod.

Annons

Påträffade människobenrester vid vägbygget genom byn 1932 har fött funderingar kring huruvida det funnits en större gravplats i byn.

I så fall har gravarna sannolikt ett samband med Boddas bönhus som 1912 flyttades från sin ursprungliga plats till sin nuvarande plats intill Bodsjö kyrka.

Nu på måndag kommer en delegation arkeologer och annat sakkunskapligt folk från Jamtli för att inleda en förundersökning kring ett eventuellt gravfält på platsen.

Det är Bodsjös turismprojekt och hembygdsförening som samarbetar med Jamtli.

– För oss här i bygden känns det angeläget att stärka bilden av Bodda, den kvinna som för snart tusen år sedan flydde undan religiöst vanvett i Norge och slog sig ner här.

– Det här är lokal kulturhistoria och vi är stolta över Bodda.

Det säger Conny Liljeteg, Flatnor, som för några år sedan deltog i studiecirkel kring Bodda och där man började tala om att undersöka förutsättningarna för att få en utgrävning till stånd.

Liljeteg företog ett par resor till länsmuseet och lyckades övertala rätt folk att ställa upp på ett statligt finansierat undersökningsprojekt.

Boddas bönhus är vårt läns äldsta kända timmerhus och en av landets äldsta timrade byggnader.Det är lite osäkert exakt när huset byggdes.

Virket är daterat till 1291 och några stockar i byggnaden är runt 975 år gamla, plus–minus, 80 år.

– Den som vill vara med och gräva har fått anmäla sig.

Det kan för övrigt noteras att det trots uteblivet Boddaspel ändå arrangeras en Bodda marknad i anslutning till Bodsjö kyrka.

Marknaden, som i år samlat 30 knallar, äger rum 7–9 augusti och bjuder även på smakprov ur nästa års Boddaspel, det tionde i ordningen.

Annons