Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemars senap ska locka företag till Albacken

/
  • Söderins, ett anrikt senapsmärke i Medelpad och Bräcketrakten har börjat tillverkas i Albacken. På bilden fabrikör Ingemar Salomonsson framför sin ägandets fabriksbyggnad, Albackens gamla skola.  Foto: Ingvar Ericsson
  • Den här målningen föreställande framlidne mästerlöparen och Albackensonen Gunder Hägg, pryder en vägg i den gamla skolbespisningen.Foto: Ingvar Ericsson
  • Flasklagret om 6 000 plastflaskor som följde med vid köpet av senapsfabriken.Foto: Ingvar Ericsson
  • Söderins, ett anrikt senapsmärke i Medelpad och Bräcketrakten har börjat tillverkas i Albacken. På bilden fabrikör Ingemar Salomonsson framför sin ägandets fabriksbyggnad, Albackens gamla skola.  Foto: Ingvar Ericsson
  • Senapsis alba, vars frön mals och kryddas att bli senap, odlas just nu på försök hos Anna och Ingemar Salomonsson i Albacken. På bilden lille Arvid som just nu väntar på att bli storebror till tvillingar.
  • Inte särskilt skrymmande i den stora skolan i Albacken är den lilla senaps­- industrins verkstadsutrustning.
  • Bybutiken i Albacken har sålt 100 kilo Söderinssenap i kamp mot Johnnys och Slotts sedan premiären 5 september. Med lite energi kan man producera 100 kilo senap på runt en timme.

En glesbygdsfighter av kaliber som med näbbar och klor och oförtrutet slåss för både sin och sin hembygds överlevnad.

Ungefär så torde man kunna sammanfatta Ingemar Salomonsson, 44, Albacken, öster om Bräcke.

Annons

Ingemar hyser tillsammans med sin fru, till Albacken från Ånge inflyttade Anna Jensén-Salomonsson, en benhård tro på glesbygden som en resurs och lever utifrån den övertygelsen.

Det torde ha varit en och annan som höjde på ögonbrynen när det i våras blev klart att Ingemar och Anna i företaget Grohuset lade upp 200 000 kronor och köpte den nedlagda skolan med tillhörande lärarbostad i Albacken. Inte nog med det; han köpte därefter en komplett fabrik med ett i Medelpad och Bräckeområdet etablerat varumärke för tillverkning av senap för att drivas i skolbyggnaden.

Fabriken fanns i Ånge.

Det var visserligen ingen stor fabrik men dock en fabrik som kräver ett utrymme stort som halva det gamla skolbespisningsköket i Albacken.

– Och nu hoppas jag att ytterligare företag hittar hit och som kan vara intresserade av att slå sig ner i skolan och bedriva verksamhet, säger Ingemar.

Ingemar Salomonsson ser inga problem med att skräddarsy lokaler utifrån presumtiva företagares behov.

Han kan tänka sig att inreda den gamla lärarbostaden med lägenheter för permanentboende.

Även om inga beslut är tagna kring en aviserad vindkraftpark i Albackentrakten ser Ingemar bakom hörnet möjligheten att kraftrallandet kan komma att spilla av sig lite guld över Albackentrakten, inklusive att hans skolbyggnader på något sätt kan komma till användning. Att vindrallarna därmed kan komma i nära åtnjutande av en alldeles utmärkt välsmakande senap fri från konserveringsmedel och konstigheter med ett anrikt recept gör ju knappast saken mindre intressant.

Den senap med originalrecept som Ingemar tillverkat och som det hittills sålts runt 100 kilo av kommer att även i fortsättningen heta Söderins, en sötstark variant som LT med förtjusning testade på falukorv. Egna senapssorter kommer att tas fram, möjligen till råga på allt baserade på egen senapsfröodling.

Anna provodlar just nu några kvadratmeter senap hemma på tomten för att skaffa kunskap inför framtiden.

Makarna Salomonsson har redan gjort stora investeringar i Albackens skolfastighet. För tio år sedan kostade fastighetens oljenota 200 000 kronor per år. Såna pengar går inte att betala om man inte har någon inkomst, varför värmen stängdes av. Till följd av olyckliga omständigheter frös delar av värmesystemet sönder i vintras, något som måste lagas.

Ingemar talar på sikt om en bergvärmeanläggning och en luftvärmepump för att i det korta perspektivet värma produktionsutrymmet för senapen.

Makarna har sökt länsstyrelsestöd för sin verksamhet.

– Husets enda inkomstkälla finns inte än. Men jag ångrar inte att jag köpte skolan.

Mer läsning

Annons