Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemars risiga Dodge ska bli bil på nytt

/
  • En gammal bensinstationsbyggnad, en så kallad sittande hund, pryder den Ekeljungska gårdsplanen.
  • – Det var duktiga hantverkare som byggde bilkar på den tiden, konstaterar Ingemar Ekeljung.
  • Ingemar Ekeljung har föresatt sig att göra folk av sin gamla släktklenod från 1930.
  • Just nu förefaller uppgiften att åter göra bil av gamla Z 20 något övermänsklig. Foto: Ingvar Ericsson
  • Så här ser en topprenoverad Dodge -30 ut. Ingemar Ekeljung har således en del jobb ogjort.

Ingemar Ekeljung, 68, Rissna, är i färd med att åter göra folk av en av norra Sundsjöbygdens många motoriserade bygdeklenoder. Nyligen öppnade han garaget och baxade in sin farbrors av tidens tand något betuggade Dodge av årsmodell 1930.

Annons
Enligt förhoppningar och ambitioner skall den rara kärran med registreringsnummer Z 20 inom en inte alltför avlägsen framtid åter stråla så som den gjorde under mellankrigstiden.
Bilens allra tidigaste historia är inte helt klarlagd.
Det mesta lär dock tala för att den som ny fungerade som grossistföretaget Nordsvenskas direktionsbil varefter den gick som taxi och byggdes om för att kunna frakta en sjukbår.
1938 köptes den av Ingemars farbror Olle Ekeljung, Sundsjöåsen, varefter den blev stående orörd i garage under hela världskriget tills man åter kunde köra bensindrivet.
- Jag minns så väl när vi i april 1947 åkte in till Östersunds BB för att hämta mamma Nelly när hon fött min brorsa Martin.
Strax därefter byggdes Dodgen om till lastbil, något som Ingemar nu skall åtgärda och bygga tillbaka bilen till ursprungligt skick.
Det fattas mängder med detaljer, men Ingemar är optimistisk och man får gott om träffar när man söker efter Dodge 1930 på Internet.
Vid en auktion på Sundsjöåsen 1963 var bilen till salu.
- Ingen var spekulant och då köpte jag den för 200 kronor, berättar Ingemar som nu skaffat sig en hyfsad pensionärsterapi i form av restaureringen.
Motorn lär det inte vara något fel på och närmast väntar åtgärder på bromsar och avgassystem.
Ute på den Ekeljungska gårdsplanen tronar även en Volvo Amazon kombi -68 och en utrangerad, men väl fungerande krontraktor, en Ferguson 35 -59.
Dessa står parkerade bakom en gammal bensinstationsbyggnad, en så kallad sittande hund, som innehöll Lilian och Verner Svenssons taxistation och en av Rissnas tre(!!!) bensinstationer.
Att ge sig i kast med ett projekt som att renovera ett ekipage som utan vidare skulle kunna klassas som ett skogsvrak är knappast någonting som man blir rik på.
- Egentligen är det billigare att köpa en fungerande bil än att göra som jag gör, men det här är ju en familjeangelägenhet, säger Ingemar.
En halvrenoverad Dodge -30 är när detta skrives till salu i Värmland för 47 000 kronor.
Ingemar flyttade för några år sedan tillsammans med hustrun Birgitta tillbaka till sina rottrakter efter att under 35 år bott i Stockholmstrakten, där han under de sista 15 åren jobbade som maskinförare i Sollentuna kommun.

Mer läsning

Annons