Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikopterjakt på varg gav inget resultat

/
  • Två vargar, en hona och en hane skjutna vid skyddsjakt vid Flåsjön väster om Åsarna, februari 2004.  Foto: Lennart Mattsson

Den varg som stört renarna på Njaarke samebys vinterbete i Bräcke kommun får skjutas efter att skyddsjakt beviljats. Men efter två dagars eftersök har vargen fortfarande inte skjutits.

Annons

Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på en varg som uppehållit sig i det område mellan Näkten och Bräcke där Njaarke sameby har vinterbete. Beslutet om skyddsjakt gäller från och med i måndags.

Under måndagen och tisdagen försöktes vargen skjutas från helikopter.

– Den sågs vid ett tillfälle, men själva avlivningen misslyckades, berättar Per Nilsson vid Njaarke sameby.

Samebyn har ännu inte bestämt sig om de ska fortsätta jakten från luften eller marken.

– Länsstyrelsen är inte längre med och betalar skyddsjakt från helikopter och der är därför enskilda renägare som får stå för kostnaderna. Vi får se om vi hittar ett sätt att finansiera fortsatt jakt, eller om vi får jag vargen mer traditionellt från marken, säger Per Nilsson.

Det var redan i november som Njaarke sameby ansökte om skyddsjakt på vargen. I området bedöms Njaarke och Jingevaerie samebyar ha cirka 2 500 renar. Vargen har stört renarna och skingrat hjordarna. Samebyn har försökt skrämma bort vargen men inte lyckats.

Vid sex tillfällen har länsstyrelsen spårat vargen. På nyårsafton och nyårsdagen var länsstyrelsen i området och dokumenterade renkadaver. På nyårsdagen försökte länsstyrelsen och samebyn att försöka driva bort vargen, men vegetationen var för tät och mörkret föll så även med detta fick man lov att konstatera att man misslyckats.

Länsstyrelsen bedömer att om inte vargen försvinner kommer dess närvaro att medföra stora kostnader för Njaarke sameby.

Annons